Voluntaris i tècnics anellen 400 cries de flamenc al Delta

D’aquesta manera es pot estudiar i fer un seguiment dels exemplars que han nascut a la  Punta de la Banya i que posteriorment es mouran per la Mediterrània o el continent africà

13 agosto 2018 10:00 | Actualizado a 13 agosto 2018 10:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unes 250 persones van participar ahir a primera hora del matí en l’anellament de 400 polls de flamenc nascuts enguany a la Punta de la Banya, al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Aquesta jornada s’organitza des de fa 11 anys per a facilitar el seguiment i control biològic de la població d’aquesta espècie emblemàtica, que a Catalunya només es reprodueix a l’entorn de les Salines de la Trinitat. 

Entre els participants hi havia tècnics, anelladors i voluntaris del Parc Natural, i representants d’ajuntaments, entitats i col·lectius implicats en els òrgans rectors del parc com ara pescadors, caçadors, agricultors i comunitats de regants. També hi va prendre part del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. 

L’anellament dels 400 polls de flamenc permet la identificació individual de cada exemplar i contribueix al coneixement de la seva biologia i ecologia per donar suport a diferents projectes científics, divulgatius i de sensibilització sobre la població dels flamencs de la Mediterrània occidental.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre és un dels pocs indrets de la Mediterrània on el flamenc es reprodueix de manera regular. Ho fa des de l’any 1992, i fins al moment, ho ha aconseguit en 24 ocasions.

Des de 2004, el parc ha anellat 3.570 exemplars de flamenc, sense comptar els 400 d’ahir, que han estat observats en un total de 14 països, com ara França (36%), Espanya (21%) i Itàlia (19%), encara que també s’han registrat observacions a indrets més llunyans com Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.

El nombre de parelles ha anat oscil·lant, entre les 250 de l’any 1992 i les 3.139 parelles de l’any 2009. El 2018 el recompte d’exemplars al Delta ha ascendit a 2.176 parelles nidificants, que s’han reproduït des de finals d’abril. La xifra se situa per sobre de la mitjana des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat, però per sota del 2017, quan es va arribar a les 2.711.

 El 2013 va representar l’inici d’un període advers de quatre anys, vinculat amb la presència d’espècies que foragiten i depreden flamencs, com el gavià argentat de potes grogues i la guineu. A partir de l’aplicació d’accions de control dirigides a ambdues espècies, s’han tornat a recuperar amb èxit la reproducció.

Les 2.176 parelles d’aquest 2018 han tirat endavant 1.545 polls (0,71 polls per parella). 

Comentarios
Multimedia Diari