Xavier Royo, alcalde de l'Aldea: 'La política municipal és la meva passió'

El nou alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, s’estrena al càrrec amb la promesa de ser el canvi del municipi del Baix Ebre i reformular-lo urbanísticament 

19 julio 2019 10:56 | Actualizado a 22 julio 2019 11:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com s’estrena com a alcalde? Està nerviós?
Nerviós no, perquè he tingut setmanes per mentalitzar-me i sabia tota la feina que tenia. Tenia molt clar on anava.

Un alcalde molt entregat, doncs.
Sí, i estic molt content. Puc estar quinze hores fora de casa, però estic molt content amb el dia a dia de l’ajuntament i amb els treballadors que el formem. 

Ha tingut una bona escola estant a l’oposició.
He sigut regidor i he sigut cap de l’oposició. El que em va formar com alcalde és ser cap de l’oposició. Perquè per debatre punts al ple havia de parlar amb molta gent i conèixer com funcionava un ajuntament. Així que vaig aprendre molt i això ara per ara m’ha ajudat.

Què va aprendre a l’oposició? 
Que era important fer-se notar, però en determinats moments no fer-se notar massa. Perquè no eres l’alcalde, però la gent ha de veure també que estan allí treballant pel poble. És una tasca complicada.

Ser alcalde és la seva passió. Veu una trajectòria política més enllà de la de l’àmbit municipal?
No, la política local és la meva passió. Pot ser perquè el meu pare va ser tinent d’alcalde i ja m’ho va inculcar des de ben petit. Des dels 16 anys que participo en campanyes electorals.

Com han sigut aquest dos mesos a l’ajuntament? 
Hem estat reconduït projectes i marcant aquesta nova etapa de l’Aldea. 

Aquest canvi com es veurà?
El canvi s’ha de veure en tot, però de moment i el que tinc entre cella i cella és la rentada d’imatge de l’Aldea. Considero que anys anteriors urbanísticament no s’ha fet res, i per a mi això és una prioritat. Al final quan algú està molt de temps al govern s’acomoda i de res serveix fer actuacions els últims mesos. Per a que les coses surtin bé, el treball ha de ser continuo i ha d’estar marcat. 
 
Vostè porta un seguiment?
Jo no vaig fer un programa electoral per convèncer a la gent i tampoc vaig fer cap promesa electoral més enllà d’aquest canvi. Quan anava a formacions del partit per fer la campanya ens deien: «Amb el programa electorals només convenç un 10% de la població». Així que ja no ho el vaig fer per convèncer, sinó que el vaig fer per a mi i per al meu govern. Cada dia el miro i vaig tatxant les coses que he fet que no he fet o puc començar a fer.

Als polítics els agrada fer moltes promeses electorals. Vostè no en va fer cap?
Tens raó, en vaig fer una. I ja l’he complit. Durant la campanya coneixia el cas d’una mare que no podia portar el seu fill a l’esplai municipal, a causa d’una malaltia. Tot perquè directament, ningú es va molestar a replantejar l’esplai perquè el nen pugues anar. Així doncs, li vaig dir a la mare que si jo arribava a ser alcalde, el seu fill aniria a l’esplai.

Ha pogut anar-hi?
Sí, des que va començar l’estiu que ell s’ha incorporat. La família i el nen estant molts contents i és una cosa que moralment s’havia d’aconseguir. No podem excloure a ningú del nostre poble.

L’Aldea és un model de poble inclusiu. 
També amb la policia local hem treballat molt. Volem una policia local propera, per això hem organitzat patrulles que controlen el poble a peu. Això ha suposat tot un canvi a nivell de poble, tant la gent com l’equip policial. A més, a l’Aldea per l’horta, tenim molts nou vinguts. Alguns d’ells, anaven als camps amb bici, però no duien casco o per la nit no portaven armilla reflectant o anaven en contra sentint...Amb multes no arreglem res, i cal predicar amb un model de poble inclusiu. Així que la policia local es va dedicar a alertar aquest nou vinguts, fent un parell de xerrades informatives. Amb una setmana la situació havia canviat per complet i sense la necessitat de posar cap multa. 

Petites actuacions que marquen la diferència. 
Sí, i també vam canviar la proclamació de les pubilles que sempre era el dia de Sant Joan. Aquest any però, la vam passar al dia 29 i va acabar sobre les 9.30 h del vespre. Les perruqueries es van alegrar perquè van tenir gent dos dies, i els bars tots contents perquè quan va acabar tothom van anar a sopar. És important pensar amb els establiment dels poble.

Té potencial l’Aldea? 
Estem situats entre el Delta i els Ports, això és un gran potencial turístic que cal impulsar. A banda, tenim dos peatges al nostre terme (el de l’N-340 i el de l’AP-7) i una estació de tren, la més rellevant del sud. Això comporta que l’Aldea sigui un nus important de comunicació en àmbit català. Per aquest motiu, considero que potenciar els dos polígons industrials que tenim: el Catalunya Sud i L’Estació de Mercaderies.

Comentarios
Multimedia Diari