Xerta reclamarà a l'Estat la protecció del conjunt històric del Molí i l'Assut

Dues sentències van anul·lar fa anys la protecció atorgadaper la Generalitat esgrimint que la competència és estatal

19 mayo 2017 22:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El nou Ajuntament de Xerta que prendrà possessió aquesta setmana iniciarà amb celeritat la sol·licitud al Ministeri de Cultura per declarar el conjunt històric de l’Assut i el Molí fluvial com a Bé d’Interès Cultural, l’equivalent a la declaració catalana de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la modalitat de Monument Històric.

Pot ser una de les últimes oportunitats per salvaguardar amb garanties aquest conjunt patrimonial emblemàtic a les Terres de l’Ebre i que, en el cas del Molí, es troba en situació de ruïna. La declaració, si és produeix, apunta Aviñó al Diari, permetria a l’Ajuntament poder demanar ajuts estatals destinats a la protecció i rehabilitació del conjunt i, d’altra banda, garantir la bondat de les obres de reforma i millora de la infraestructura hidràulica de l’Assut. En la sol·licitud vol involucrar, també, els ajuntament de Tivenys i Benifallet.

De fet, la petició a l’Estat és la principal recomanació del dictamen sobre el conjunt patrimonial presentat ahir a Tortosa per la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre. També la Diputació va elaborar un informe a petició del consistori amb la mateixa conclusió.

A hores d’ara, només el Molí de l’Assut disposa de la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) malgrat que la lluita jurídica per garantir-ne la protecció es va iniciar fa 25 anys. El portaveu de la comissió, Josep Moragrega, explicà ahir que el Departament de Cultura ha aprovat en dues ocasions consecutives el conjunt dels dos elements com a BCIN-Monument Històric, proteccions que han estat anul·lades per la justícia després de la presentació de recursos.

El 2008 va intervenir el Tribunal Suprem, ratificant l’anul·lació de la segona declaració, i declarava que només l’Estat era competent per declarar l’Assut com a monument històric espanyol en virtut de la seva funció com a aprofitament hidroelèctrica essencial per subministrar aigua per a ús de boca i de regadiu. L’Ajuntament de Xerta, després d’aconseguir la declaració de BCIL del molí va reclamar a la Generalitat augmentar la protecció fins a BCIN, però l’any 2013, el Departament de Cultura responia que l’element no tenia entitat suficient per rebre la protecció. Així les coses, i sense defallir, l’Ajuntament de Xerta reclamà de nou a la Generalitat, en aquest cas per tal que instés l’Estat a protegir els dos elements. Dos anys després no hi hagut resposta. Ara, Diputació i la Comissió Cívica afirmen que el mateix Ajuntament pot fer sol·licitud, com així s’ha anunciat.

Una segona proposta de la comissió és recomanar a la Generalitat que recorri davant al TC la sentència del Suprem amb l’ànim d’aconseguir un repartiment de potestats entre la competència de l’Estat sobre la gestió hidràulica i la de la Generalitat sobre protecció patrimonial.

Demanar la concessió

Un cop assolit la protecció desitjada, el dictamen recomana a l’Ajuntament de Xerta, per al cas del Molí, que demani a l’Estat una concessió mínim de 50 anys, prèvia a la sol·licitud d’ajuts i subvencions per rehabilitar l’edifici i convertir-lo en un gran actiu patrimonial i turístic per al municipi. En el cas de l’Assut, recomana que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre redacti un pla director de reparació i manteniment compatible amb la seva protecció.

Comentarios
Multimedia Diari