Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Adif comença els treballs per enderrocar els antics magatzems de Renfe a Tortosa

    La voluntat de l’Ajuntament és convertir l’espai en un aparcament provisional, fins que es puguen reurbanitzar en un futur tots els terrenys, que seran d’ús residencial i amb espais verds

    27 septiembre 2022 19:32 | Actualizado a 28 septiembre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Adif ha començat a enderrocar els antics magatzems de Renfe, a la vora de l’estació de Tortosa. Els primers treballs s’estan concentrant en la retirada del fibrociment (amiant) de les teulades, per després passar a l’enderrocament dels edificis. Es tracta d’unes instal·lacions actualment sense ús i molt degradades que formen part dels terrenys propietat d’Adif, i on hi ha elements de fibrociment a la teulada, que cal retirar.

    L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries va demanar a l’Ajuntament de Tortosa la llicència d’obres per a l’enderroc a principis d’any. «És una obra que porta a terme el mateix Adif, que decideix traure l’amiant i enderrocar les naus. Van demanar la llicència el passat 7 de febrer», concreta al Diari l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

    Aquestes naus van ser motiu d’una moció de Movem Tortosa al 2019 en què es demanava la seua conservació pel seu valor patrimonial i industrial, però l’espai està afectat pel Pla d’Ordenació Urbanística Municipal del 2006. Segons ja va comunicar l’equip de govern en el seu moment, la conservació d’aquest magatzem no és compatible amb el planejament vigent.

    «Ja estava qualificat que s’enderrocaria, ja que allí va habitatge i zones verdes. En cap moment estava protegit l’espai ni es mantenien les naus existents», expressa Roigé. L’alcaldessa també ha respost que la moció en concret només va tenir el vot favorable de sis regidors i que l’oposició estava informada d’aquesta actuació des del febrer d’aquest any, quan es va atorgar la llicència d’obres a Adif.

    L’alcaldessa ha recordat a més que una llicència és un acte reglat, de forma que «no podem no atorgar-la. S’ha de complir, i més amb la propietat, del contrari seria prevaricar», valora.

    Si bé al principi estaven oberts (sense parets), aquests magatzems daten del darrer terç del segle XIX, fets durant la construcció de la mateixa estació, i ja apareixen en un mapa de la ciutat de 1890. Per aquest motiu el carrer paral·lel que hi ha a la vora té aquesta forma i es diu Ronda Docks (en anglès).

    L’excel·lent ubicació dels terrenys de la Renfe obre ara la porta a múltiples possibilitats per a la ciutat, ja que pot servir per unir els dos barris, el del Temple i el de l’Eixample.

    De fet fa pocs anys es va habilitar un ample pas per a vianants i bicicletes a la vora, molt emprat a diari pels veïns de Tortosa que volen passar d’un barri o a un altre, o fins i tot com a drecera ràpida per accedir a peu al centre de la ciutat.

    Conveni pels terrenys

    Paral·lelament, l’Ajuntament treballa en el conveni amb Adif per la cessió del conjunt dels antics terrenys de Renfe. Aquests terrenys estan en desús des de 1996, quan van deixar de passar per Tortosa els trens de llarg recorregut. Aquest espai, amb encara les antigues vies, és molt gran (s’allarga gairebé fins el parc municipal) i està força degradat.

    L’Ajuntament i Adif han arribat a un acord i ara només farà falta la signatura del conveni, que es preveu que sigue en els propers dies. A partir de llavors s’iniciarà el procés de desafectació perquè finalment els terrenys siguen totalment municipals.

    La voluntat de l’Ajuntament és convertir l’espai que deixaran els magatzems en un aparcament provisional, fins que es pugue reurbanitzar en un futur tot el conjunt, que tindrà ús residencial i habitatges i també espais verds.

    L’apunt

    Campanya ciutadana per la seua rehabilitació

    En sortir la notícia del futur enderroc dels magatzems de l’estació de tren, el passat 2019, immediatament va sorgir una campanya ciutadana de signatures a la plataforma Change per intentar evitar-ho. La iniciativa va ser promoguda per la veïna de Tortosa Sheila Martín, qui considera que el magatzem és una empremta patrimonial del període de la revolució industrial a la ciutat i que es podria reutilitzar de moltes formes, especialment en l’àmbit de la cultura, de l’oci o de la gastronomia, com han fet ciutats arreu del món com per exemple el mateix Tinglado de Tarragona, la Tabacalera de Madrid, el Candem Lock de Londres o el Chelsea Market a la ciutat de Nova York.

    Comentarios
    Multimedia Diari