Alcanar es queda sense l’emblemàtic pont dels Estretets

Patrimoni perdut. L’aiguat de l’1 de setembre s’endugué el pont sobre el riu Sénia, al límit entre els municipis d’Alcanar i Vinaròs

20 septiembre 2021 09:20 | Actualizado a 20 septiembre 2021 13:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les conseqüències del fort temporal que va patir el municipi d’Alcanar a primers de mes no deixen de sorprendre negativament quinze dies després del desastre. Molts dels camins i finques del poble estan arrassats per la força de l’aigua que baixava dels barrancs que travessen la serra de Montsià. El patrimoni rural també s’ha vist afectat, sobretot l’emblemàtic pont dels Estretets, situat al riu Sénia, al límit entre els termes d’Alcanar i de Vinaròs.

Segons han constatat membres de l’Associació Cultural i Veïnal Lo Rafal, no n’ha quedat res del pont. Lo Rafal va participar el 2013 en la campanya ‘Salvem lo pont dels Estretets’, impulsada per Joaquín Valls, demanant mesures per rehabilitar el pont.

La Plataforma ‘Salvem lo pont dels Estretets’ es va reunir amb els regidors de Patrimoni dels ajuntaments de Vinaròs i Alcanar que van expressar la seua voluntat d’arrenjar el pont i el seu entorn. A petició de l’Ajuntament d’Alcanar, tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya es desplaçaren al lloc i recomanaren que es demanés un informe sobre les actuacions a dur a terme per a la conservació.

La Generalitat recomanava a l’Ajuntament d’Alcanar, en un informe de 2014, declarar el Pont dels Estretets Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), consolidar-lo, netejar la vegetació, fer-hi un manteniment i un accés fàcil. La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre es pronunciaria en el mateix sentit, en un informe sol·licitat a petició de l’Associació Lo Rafal.

L’entitat va organitzar una visita guiada, enregistrada en vídeo, al pont dels Estretets dins d’una ruta més àmplia anomenada ‘Descobreix els tresors del riu Sénia’.

Al cap d’un any, els ajuntaments d’Alcanar i Vinaròs van realitzar la primera intervenció dels treballs de neteja, delimitació de l’entorn i la protecció de les estructures conservades de les restes dels pont. També es va desviar més avall l’aigüera que anava directa al pont i es van preservar els arbres autòctons de la zona.

«Poca cosa més es va fer per preservar el pont, potser davant de la tempesta no hagués estat suficient per aguantar en peu, però almenys ho hauríem intentat», lamenten des de Lo Rafal.

Origen incert

Tot i que el Canonge Matamoros a la' Historia de mi pueblo, Alcanar' (1922), datava el pont a l’època romana i el vinculava a un ramal secundari de la Via Augusta, els estudis posteriors descarten aquesta opció, ja que tots els indicis indiquen que aquesta via romana travessava el riu Sénia per Sant Joan del Pas. Malgrat tot, la certesa del seu origen continua i continuarà sense poder-se confirmar, també se li atribuïa un possible origen andalusí o, fins i tot, medieval.

En realitat quan es parla del pont dels Estretets fa referència a les restes d’un antic pont, del qual se’n conservava només una arcada i l’arrencada d’una altra. Es va construir amb pedra travada amb formigó, calç i sorra. Se solia accedir des del camí de les Martorelles d’Alcanar.

La situació administrativa tampoc no està gens clara: formava part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i com estava al bell mig del riu Sénia, la competència local o autonòmica es podria considerar compartida entre Alcanar i Vinaròs o la Generalitat de Catalunya i la Valenciana, segons el blog Històries d’Alcanar (2013). El pont forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari