Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Amposta ampliarà el polígon l’Oriola per atreure noves implantacions industrials

    El creixement ja està previst en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i a partir d’aquest mes de setembre l’Ajuntament començarà a treballar-hi amb l’Institut Català del Sòl

    07 agosto 2022 19:30 | Actualizado a 08 agosto 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’Ajuntament d’Amposta ampliarà el polígon industrial l’Oriola, situat a tocar de la carretera N-340. Un creixement que ja està contemplat al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i que preveu més que duplicar la superfície actual. Així, segons dades del Consistori, l’actual polígon és de 69 hectàrees, mentre que en l’ampliació se’n preveuen 87 més. L’Ajuntament mantindrà una primer reunió amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) al setembre per començar a treballar-hi. Fins ara no havia estat possible, segons explica al Diari l’alcalde, Adam Tomàs, perquè Amposta està inclosa dins del Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral (el seu tram de costa es troba al delta de l’Ebre), i durant un any ha tingut l’activitat urbanística pràcticament suspesa, fins que s’aprovi definitivament el document aquest setembre.

    Amb tot, l’Ajuntament encara està redactant ara la finalització de l’actual polígon. La primera part d’actuació data dels anys noranta però encara no estava acabada del tot, falta la fase 12 d’urbanització: un total de 1.145.000 euros del pressupost d’enguany que es destinen a acabar d’adequar voreres, desguassos d’aigües pluvials, depuradora i altres serveis.

    L’objectiu de l’ampliació és donar resposta a l’increment de la demanda d’implantació de noves empreses. Segons ha destacat Tomàs, si fa uns anys les necessitats de les empreses eren parcel·les petites i mitjanes, d’entre 2.500 i 3.500 metres quadrats, ara les demandes són de més espai, amb parcel·les de 40.000 o 60.000 metres quadrats.

    Recentment s’ha executat una operació de venda d’una de les darreres parcel·les de sòl públic de l’Ajuntament: «ens en queden dos que està previst que es venguin abans d’acabar l’any», remarca Tomàs. També hi ha operadors privats que estan negociant la venda de parcel·les més grans al mateix polígon. «Just per això, perquè s’està esgotant el sòl disponible, hem de ser previsors i ja estem treballant en l’ampliació de l’Oriola».

    Tomàs destaca la bona ubicació del polígon, a tocar de la carretera nacional i amb una bona comunicació amb altres infraestructures com el port industrial dels Alfacs, «que amb l’empenta de Kronospan es parla de desenvolupar la segona dàrsena».

    Informe de l’estat empresarial

    Per altra banda, l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament d’Amposta, situada a l’edifici del Sindicat, ha elaborat un informe sobre l’estat empresarial a la ciutat, amb una prospecció en les principals empreses a les que es dona suport des d’aquest servei. L’informe constata que les petites i mitjanes empreses han crescut en més de 500 treballadors en els darrers set anys.

    «El 2015 el paisatge empresarial i comercial d’Amposta, fruit de la crisi immobiliària, dibuixava naus i locals buits, majoritàriament convertits en actius bancaris: el centre comercial en mans dels bancs, les antigues naus d’Antaix, Lamicat, Plus, Expedicions Tomàs tancades, i moltes altres també gestionades pels bancs», recordava l’alcalde.

    Però s’ha passat de tenir molts actius bancaris tancats a tot el contrari. «No només s’han venut a empreses que han obert activitat, sinó que parcel·les buides s’han anat ocupant amb activitats empresarials noves», remarca.

    En aquesta línia, l’informe també diu que a Amposta hi ha hagut unes 500 noves altes de llicències d’activitat, així com un total de 288 canvis de titularitat d’activitats existents en els darrers set anys.

    L’obertura de les noves activitats ha comportat que el mapa laboral de la ciutat canviï. Des del 2015 s’han creat 1.115 nous llocs de treball, fet que repercuteix en la reducció de l’atur, un 41,5 per cent menys que el 2015 i l’augment d’afiliats a la Seguretat Social, un 30 per cent més que fa set anys.

    Les pimes, predominants

    D’altra banda, continua predominant el model de petita i mitjana empresa, ja que les implantacions que s’han fet en aquest temps són totes de menys de 100 treballadors, segons detalla l’informe.

    A la capital del Montsià, els sectors que presenten índexs més alts d’ocupació són la indústria de l’alimentació, el comerç al detall, els serveis de menjar i begudes, l’administració pública, les activitats sanitàries, l’assistència en establiments de motor i les activitats de construcció.

    Per últim, pel que fa al treball autònom, les altes estan vinculades principalment a la construcció, el comerç, el transport terrestre i el servei de menjar i begudes.

    Comentarios
    Multimedia Diari