Amposta aprofitarà les olives, garrofes, taronges, figues i altres fruits d’arbres plantats en terrenys municipals. Serà a través del projecte «Espigola i alimenta», una iniciativa pionera impulsada per l’Ajuntament per no deixar perdre els fruits de vora 200 arbres urbans i convertir-los en recursos alimentaris per a entitats i col·lectius vulnerables. Segons remarca l’alcalde, Adam Tomàs, es tracta d’una «forma més per conscienciar sobre la importància no només de reduir els residus, sinó també d’aprofitar la poda i lluitar contra el malbaratament alimentari».
El projecte, que es durà a terme de la mà de Fundació Espigoladors, s’emmarca dins d’una estratègia d’economia circular i compta amb el suport econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).
La regidora de Medi Ambient, Núria Marco, explica que «a través d’aquesta iniciativa, la poda de l’arbrat urbà serà més eficient i productiva, alhora que deixarà de ser considerada un residu per convertir-se en una oportunitat alimentària».
A la tardor s’iniciaran les espigolades de garrofes i olives a diferents punts com la urbanització Favaret, la Torre de Carrova, els voltants del cementiri o el parc dels Xiribecs, entre d’altres. Els fruits es transformaran en oli d’oliva i farina de garrofa a cooperatives agràries de les Terres de l’Ebre, mentre que els productes es destinaran principalment a entitats socials i s’utilitzaran en tallers de sensibilització per a escoles i ciutadania. Segons detallen des de la Fundació Espigoladors, en una segona fase s’estudiarà també poder collir altres fruits com figues, magranes o ametlles. El projecte té un cost previst de 39.264,54 euros per a dos anys, dels quals l’ARC subvenciona un 74%. A més, amb aquesta subvenció l’Ajuntament elaborarà un Pla Local de Prevenció de Residus, alineat amb els objectius de sostenibilitat i sobirania alimentària del municipi.
El projecte, que compta amb el suport de l’Era – Comunalitat Urbana i l’Ateneu Cooperatiu, contempla també diverses activitats educatives i col·laboracions amb el teixit local i educatiu com l’Escola Agrària d’Amposta o l’Institut Montsià. De fet, amb ells s’hi duran a terme no només espigolades, sinó també tallers familiars i per promoure hàbits de consum sostenibles i receptes d’aprofitament.
Amb la seva adhesió a la xarxa Urban(Eat)a, Amposta s’incorpora a una comunitat de ciutats «compromeses amb la lluita contra el malbaratament alimentari i la promoció de viles comestibles i sostenibles», destaquen des de l’Ajuntament.