Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Amposta es proposa consolidar el seu creixement sense deixar ningú enrere

    La neteja i estat de la via pública és una de les qüestions que més preocupa els veïns de la capital del Montsià i ha estat motiu de disputa dels partits durant la campanya electoral

    26 mayo 2023 10:17 | Actualizado a 26 mayo 2023 11:44
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La ciutat d’Amposta es troba en un moment de creixement que cal consolidar, sense deixar ningú enrere ni oblidar aquells temes que preocupen més els veïns, com la seguretat, l’habitatge, l’estat de la via pública o els serveis.

    La capital del Montsià incrementa població i genera llocs de treball, especialment en petites i mitjanes empreses. Una de les eines per poder mantenir aquesta dinàmica és disposar de sòl industrial i comercial. Així, el polígon l’Oriola, situat a tocar de la carretera N-340, s’haurà d’acabar d’urbanitzar i impulsar-ne una nova i ambiciosa ampliació. Es tracta d’un creixement que ja està contemplat al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i que preveu més que duplicar la superfície actual.

    Així, l’actual polígon industrial és de 69 hectàrees, mentre que en l’ampliació se’n preveuen 87 més.

    Pel que fa al polígon de Tosses, s’haurà de treballar per afavorir noves implantacions que permetin deixar enrere l’estat d’abandonament de moltes zones, ja sigui recuperant-lo com a zona d’oci o amb d’altres tipus de negocis i iniciatives, com ara un viver d’empreses.

    Com succeeix a nivell general, l’accés a l’habitatge i la seguretat són temes que preocupen a peu de carrer. I a mig camí de tots dos hi ha el fenomen de l’ocupació, creixent també a la capital del Montsià i del que s’ha parlat en campanya per trobar solucions per a posar-hi fre.

    En l’àmbit de la seguretat, són diversos els partits que proposen reforçar la Policia Local amb més agents i més presència a tots els barris, així com la instal·lació de càmeres de vigilància en espais públics, per tal de combatre robatoris, furts o tràfic de drogues, sovint per part de persones reincidents.

    Pel que fa a l’habitatge, Amposta ja disposa d’un parc de pisos públics i socials, que es pot incrementar per facilitar l’accés a joves i col·lectius vulnerables.

    Neteja

    La neteja i l’estat de la ciutat és un dels temes que més preocupa els veïns i en què més han incidit els partits en campanya. Fins i tot el govern d’Esquerra admet que el servei que ofereix ara l’empesa adjudicatària és deficient i planteja municipalitzar el servei, mentre que la resta de partits carreguen amb força contra l’estat de la ciutat, que titllen obertament de bruta, amb mancances com ara falta de papereres. En aquest sentit, es plantegen també recuperar el servei per part de l’Ajuntament, per poder redreçar la situació.

    Pel que fa als equipaments, hi ha pendent la construcció d’un nou pavelló firal. A l’antic col·legi de les monges, adquirit aquest passat mandat per l’Ajuntament, l’actual govern pretén instal·lar-hi l’Escola d’Art i Disseny (Esardi), però també hi ha altres propostes sobre la taula. És el cas de Junts, que vol ubicar-hi un casal de la gent gran perquè estigui en ple nucli urbà i no als afores, com ara.

    Hospital Comarcal

    Un dels principals actius municipals i que genera més reptes és l’Hospital Comarcal, que es vol dotar del major nombre de serveis possible per a una millor atenció als ciutadans. Un exemple és el servei de parts, que ara es vol recuperar després de tres anys. I és que la reordenació de l’atenció sanitària realitzada pel Departament de Salut per gestionar la pandèmia del coronavirus al març del 2020 va paralitzar el servei de parts de l’Hospital Comarcal, que van ser traslladats a la Clínica Terres de l’Ebre. Ara, el centre ja ultima els detalls per recuperar aquest servei amb totes les garanties i fer possible que aquelles famílies que vulguin que els fills i filles neixin a Amposta puguin fer-ho.

    Els partits incideixen en la necessitat de millorar la qualitat assistencial, implantar més serveis, i reforçar la plantilla. Unes millores que també estenen a la residència d’avis.

    En matèria de sostenibilitat, Amposta està adherida a l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció que naix del compromís dels estats membres de les Nacions Unides i que vol vetllar per la protecció del planeta, les persones i el desenvolupament sostenible, i en que caldrà continuar avançant en els propers quatre anys. Es tracta d’un ampli ventall de línies de treball que van des de la millora de la qualitat de la recollida selectiva o de l’eficiència energètica, fins a la lluita contra la pobresa a la ciutat, l’educació o la igualtat.

    Pel que fa a la mobilitat, una de les demandes veïnals és la millora del transport públic, amb un bon servei del bus que arribi a tots els barris.

    Potencial turístic

    Un àmbit en el que Amposta ha començat a treballar però en el que cal incidir més és en el desenvolupament turístic.

    A banda de tota l’oferta al delta de l’Ebre, amb el nucli de Poble Nou del Delta i la urbanització Eucaliptus com a màxims exponents, es pretén també impulsar el turisme al voltant del riu Ebre, obrint la ciutat al riu i dignificant tota la façana fluvial.

    Aquest proper mandat es preveu que es posi en marxa el vaixell elèctric pel riu Ebre, finançant per fons europeus i amb capacitat per a 120 passatgers, pensat per donar a conèixer el paisatge, els valors del riu Ebre i els actius de la capital del Montsià.

    Un altre dels projectes que veurà la llum el proper mandat amb fons europeus és la connexió de la Via Verda de la Val de Zafán, entre Tortosa, Amposta i fins a la Ràpita, dotat amb 5 milions d’euros.

    Una iniciativa d’àmbit territorial que pot donar una nova empenta al sector, connectant els visitants de l’interior amb el Delta i a la inversa, tenint en compte el creixement que viu el cicloturisme.

    En general, el turisme lligat a l’esport té un gran potencial a la capital del Montsià, tenint en compte la gran activitat i equipaments de què disposa, entre els quals la residència d’esportistes o la sala d’esgrima.

    Delta i arròs

    Amposta té bona part del seu terme municipal al delta de l’Ebre i són evidents els enormes reptes que afronta la desembocadura de l’Ebre en els propers anys, amb les conseqüències del canvi climàtic i la regressió. Tot i que actualment la zona de litoral ampostí no està afectada directament per aquesta regressió, els reptes del Delta s’afronten a nivell global. I és que, malgrat les competències per actuar-hi són de l’Estat i la Generalitat, des dels ens locals fa temps que es treballa i s’ha de continuar treballant, de forma coordinada, per reclamar que es faci tot allò necessari per mantenir l’actual fesomia i no perdre més terreny davant del mar.

    La Taula de Consens pel Delta aglutina els ajuntaments i les comunitats de regants de la zona i s’ha alçat com un lobby davant de les administracions superiors; una línia d’actuació en la que cal continuar avançant, per a la defensa del conjunt del territori.

    El sector de l’arròs té un pes important en l’economia de la capital del Montsià, amb molts pagesos arrossaires que estan veient aquesta campanya perillar la collita per les restriccions d’aigua arran de la sequera. Donar suport a aquests pagesos i promoure la qualitat de l’arròs que produeixen i la seva gastronomia és també un deure per a l’Ajuntament que sortirà de les properes eleccions municipals.

    Comentarios
    Multimedia Diari