Amposta estrena la coordinació entre els serveis socials municipals i l'atenció primària de Salut

Un equip de deu persones treballarà per garantir la detecció i el seguiment de casos complexos, principalment demències, entre un col·lectiu de 1.200 pacients

19 mayo 2017 23:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els serveis socials municipals i els equips d'atenció primària de Salut d'Amposta treballaran de forma coordinada per detectar i atendre casos complexos que requereixin assistència específica. Es tracta d'una nova fase del projecte 'Salut+Social', que es va iniciar fa uns mesos de forma pilot a Amposta, amb la posada en marxa d'una aplicació informàtica que permet els dos serveis compartir informació sobre pacients amb necessitats complexes, com la demència. Un equip de deu persones, integrat per personal sanitari i treballadors socials, amb la participació també de l'Hospital Comarcal, formaran una comissió conjunta de coordinació. El nou servei preveu donar servei, d'entrada, a uns 1.200 pacients.

La prova pilot es posa en marxa a Amposta i es vol estendre arreu de les Terres de l'Ebre i Catalunya. Es tracta, segons ha destacat l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, d'un projecte d'atenció "integral" i "continuada" per als pacients "més sensibles i fràgils", des del punt de vista mèdic i social, a partir de la coordinació dels professionals dels serveis socials i dels sistema públic d'atenció primària "maximitzant" els recursos existents. De moment, Ferré preveu que podrà donar servei 1.200 persones de l'ABS d'Amposta, tot i assegurar que el nombre d'usuaris acabarà creixent.

Això ha de permetre detectar casos que, fins aquests moments, requereixen una atenció especial per la seva complexitat tant en l'àmbit sanitari com el social però que, sovint, només eren tractats per alguns d'aquests serveis. Gent gran, molta amb problemes amb demència, que viu sola, amb pocs recursos i no pot seguir adequadament els tractaments mèdics. Pacients en situació socio-econòmica precària que surten d'una convalescència hospitalària o acudeixen a les consultes mèdiques amb patologies que es podrien millorar si s'activen els recursos de protecció social. Sovint, professionals d'un i l'altre camp podien detectar aquestes situacions però, fins ara, no existia una coordinació que permetés activar les mesures necessàries fora del seu àmbit estricte.

El projecte 'Salut+Social' va arrencar fa uns mesos en una primera fase que va suposar la posada en marxa d'una aplicació informàtica que possibilita que tant els serveis socials municipals com els professionals de l'atenció primària puguin compartir informació sobre els casos possibles de seguiment i tractament. El gerent territorial de l'ICS, Pere Montserrat, ha precisat que no es tracta de tot l'historial mèdic, sinó de la informació sobre la situació social i necessitats assistencials, preservant la "privacitat".

Un cop en funcionament aquest sistema d'informació, a partir d'aquest moment entren ja en joc els professionals dels dos àmbits, un equip de deu persones en total. Per coordinar les seves actuacions, han constituït una comissió que es reunirà mensualment per abordar els diferents casos. En formen part tècnics de serveis domiciliaris i de dependència municipals, infermeres d'atenció domiciliària de Salut, la responsable de treball social de l'Hospital Comarcal, la directora i metgessa per a casos socials d'Atenció Primària del CAP d'Amposta així com la infermera d'enllaç.

Segons ha explicat la regidora de Sanitat i Serveis Socials, Laia Subirats, un professionals municipals es traslladaran un cop de setmana al CAP per passar visita als pacients que puguin requerir aquesta atenció juntament amb l'equip mèdic. Això, destaca, "permetrà introduir accions per part dels professionals de referència d'un àmbit i un altre". Tot i que les demències seran un dels àmbits prioritaris, pel seu gran consum de recursos sanitaris, socials i econòmics, Subirats ha precisat que també s'abordaran altres situacions socio-sanitàries complexes i es marcaran les línies conjuntes d'actuació.

El gerent de l'ICS ha mostrat la voluntat de l'organisme d'estendre el model com "una taca d'oli" per les Terres de l'Ebre i Catalunya. Més encara, ha assegurat, tenint en compte l'actual "evolució social" de la població, tenint cap a l'envelliment i requerint una actuació coordinada de tots els serveis.

La posada en marxa d'aquest programa va anar precedida de la signatura d'un conveni i, segons Montserrat, s'ha concretat en aquest municipi per la seva "predisposició a col·laborar amb les administracions", fet que "dóna seguretat al projecte". També ha destacat, en aquesta línia, la voluntat de participació dels diferents serveis sanitaris i socials del municipi, entre els quals també, l'Hospital Comarcal.

Comentarios
Multimedia Diari