Amposta implanta un nou model per prevenir el consum de droga entre joves

El mètode islandès Planet Youth parteix de l’evidència. Té un enfocament comunitari i participatiu que treballa a partir de les relacions socials, les activitats extraescolars i l’entorn

02 agosto 2021 09:20 | Actualizado a 02 agosto 2021 09:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Catalunya, fins al moment, quatre ciutats han adoptat el model Planet Youth: Lleida, Tarragona, Reus i Amposta. Aquest model de prevenció creat al Centre Islandès d’Investigació i Anàlisis Social (ICSRA) i impulsat per la Universitat de Reykjavík, es defineix com un projecte integrat i participatiu. Està basat en l’evidència i el treball conjunt, tot buscant construir una xarxa de suport, control i noves oportunitats per al desenvolupament juvenil i la prevenció del consum d’estupefaents. Per complir el seu objectiu, segueix uns passos que comencen per la recopilació de dades i la seva anàlisi per trobar la millor estratègia a seguir. A continuació s’aplica aquesta informació tenint en compte les característiques de cada zona i s’explora tot el procés d’aplicació i el resultat.

Després es torna a fer una recollida de dades per analitzar l’estat de la situació. L’estratègia aplicada té un enfocament comunitari que vol potenciar els factors de protecció i disminuir els factors de risc enfortint les connexions entre els centres educatius, les famílies, i les activitats comunitàries per crear un entorn que millori la cultura i l’ambient dels joves, ja que, segons un estudi de l’organització creadora del mètode, les activitats extraescolars fomenten un caràcter positiu basat en valors i això en el futur reduiria el temps dedicat a coses negatives com les drogues.

A Amposta, una de les ciutats catalanes on s’ha implementat aquest model, s’han recollit dades mitjançant una enquesta a 400 alumnes de 4t d’ESO, 1r de Batxillerat i Cicles Formatius dels centres educatius del municipi. Aquesta enquesta, en la qual ha col·laborat la URV, pretén conèixer les condicions de vida i els factors de risc i protecció per tal de trobar la forma d’abordar la problemàtica. Així ho explica Assumpta Eixarch, coordinadora de l’àrea de Serveis Socials i Drets de Ciutadania de l’Ajuntament d’Amposta: «Si augmenten els factors de protecció i disminueixen els de risc, es produirà una disminució del consum de substàncies tòxiques. La manera d’intervenir és treballar en tots els agents de la comunitat implicats. Es treballa amb la policia local, els centres educatius i en salut entre altres. En principi les enquestes es farien cada dos anys, així com accions conjuntes amb les parts implicades i anirem veient la repercussió en el consum de drogues i alcohol. Mesurarem si realment el nostre treball té una influència sobre la realitat i per tant baixa el consum, que al final és l’objectiu principal». Diu la coordinadora de serveis socials.

Aquest projecte ja està en marxa. A principis d’any es va crear un grup motor de treball entre tots aquells agents educatius, sanitaris i socials encarregats de dissenyar les polítiques comunitàries preventives necessàries per ajudar a la creació de referents positius. «El motiu pel qual Amposta ens adherim a aquest projecte és perquè parteix d’una base que ens sembla molt interessant. D’una banda, el plantejament metodològic és de treball comunitari.

D’altra banda, parteix d’una fotografia de la realitat, és a dir, de l’evidència científica en dades que són mesurables en el temps. Això ajuda a veure si el consum després de treballar en aquesta iniciativa disminueix o no. De fet, el Planet Youth a Islàndia, en vint anys ha reduït molt el consum», explica Eixarch, i afegeix que el mètode consisteix a treballar més des de l’àmbit emocional que no pas oferint amb una determinada informació que els joves ja tenen a l’abast: «Es tracta de donar alternatives, que tinguin per triar i que la seva situació sigui forta, no d’explicar quins són els beneficis o perjudicis que pugui aportar consumir una substància tòxica, que això ja ho saben i ho tenen a internet. Ha d’anar tot molt més en l’àmbit relacional i en l’àmbit de la gestió de les emocions. Per tant, si treballem l’autopercepció en les relacions amb la família i amb els iguals, si treballem en les activitats extraescolars, si fem que tota la ciutat sigui conscient del nostre treball en positiu el que farem serà protegir més als joves», afegeix Eixarch.

Comentarios
Multimedia Diari