Amposta commemora els 100 anys del Pont Penjant, símbol del municipi

L’Ajuntament ‘inaugura’ la infraestructura, com si fos el 1921, amb una recreació històrica amb veïns vestits d‘època

| Actualizado a 06 diciembre 2021 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta va commemorar ahir els cent anys del seu Pont Penjant, símbol del municipi, en una recreació històrica que va portar a terme la inauguració que mai es va poder realitzar el 1921. Una trentena de veïns i els membres del consistori es van vestir d’època, tal com fan durant la Festa del Mercat a la Plaça, al maig, per recrear aquell moment. 

Malgrat el fort vent d’ahir al migdia, unes dos-centes persones es van reunir a la plaça de l’Ajuntament per desfilar cap al pont, on s’hi van ballar jotes i es van realitzar parlaments. Tampoc va faltar la tallada de la cinta com en una inauguració oficial i una traca.

Tal com va explicar l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la celebració de la Festa del Mercat ha permès indagar més sobre la història local i més concretament, sobre aquest element emblemàtic per al municipi. Segons el batlle, l’enginyer José Eugenio Ribera va poder dissenyar el pont mitjançant el sistema de formigó armat després que el President de la Generalitat Francesc Macià li cedís la patent de construcció abans de dedicar-se a la política. Es tracta d’una informació que han conegut recentment gràcies a la col·laboració d’un enginyer de camins aficionat a la història, Lluís Homdedeu. 

Com expliquen al Diari la regidora de Cultura i Memòria Històrica i la historiadora Maite Subirats, el pont en realitat no es va arribar a inaugurar mai.

«Un cop acabades les obres del pont, per diferents problemes polítics i socials d’aquella època, l’alcalde Joan Palau va demanar que vingués el rei Alfons XIII, però finalment per diverses circumstàncies la inauguració no es va fer en la data prevista, el desembre de 1921, ni mai», detalla Subirats.

Primo de Rivera sí visitaria el pont el 21 d’abril de l’any 1924 (vegeu imatge), acompanyat de l’alcalde José Lorente, el jutge municipal José Porres i el mossèn Francesc Homedes. 

Cal recordar que, després del pont de Brooklyn (de Nova York), el pont d’Amposta va ser el segon a tot el món que es va construir mitjançant el sistema de formigó armat. Les obres es van allargar durant sis anys, del 1915 al 1921, i van tenir un cost de 875.175 pessetes.

Renovació de l’enllumenat

Després de mesos a les foques, el Pont Penjant d’Amposta ja torna a tenir llum des del passat dissabte al vespre, coincidint amb l’encesa de l’enllumenat de Nadal al municipi. I és que ha acabat ja la primera fase de renovació de l’enllumenat, que ha permès solucionar els problemes que generava la instal·lació elèctrica deficient que tenia el pont. 

Així, aquests darrers mesos, l’Ajuntament d’Amposta ha canviat tot el cablejat del Pont Penjant i ha substituït els 80 focus de 200 watts cadascun per 44 focus de 45 watts de potència cadascun per il·luminar les pilastres i el cablejat del pont. Quedarà pendent, però, la il·luminació de la passarel·la, que es farà en una segona fase i que també podrà il·luminar en diferents colors.

«Amb aquesta nova il·luminació, a més de donar solucions al problema d’enllumenat, també fa la instal·lació eficient, reduint substancialment el consum energètic, ja que a més de reduir a la meitat els focus, també se’n redueix la potència a menys d’una quarta part», explica l’alcalde Adam Tomàs.

Comentarios
Multimedia Diari