Amb un agermanament amb l’Aldea, l’Ajuntament d’Amposta va tancar ahir el programa d’actes del centenari de la col·locació de la primera pedra del Pont Penjant, iniciats el 15 d’agost de 2015 amb un acte molt similar.
Vestits d’època, les autoritats dels dos municipis es van reunir a les dues ribes del riu i van caminar fins a trobar-se al centre del pont. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va donar la benvinguda a la comitiva aldeana, presidida per l’alcalde, Dani Andreu, i amb l’acompanyament de la Banda musical Verge dels Prats de l’Aldea i els gegants. Plegats van entrar a Amposta, on els esperaven desenes de veïns i les dues bandes de la ciutat, La Lira Amposta i la Unió Filharmònica d’Amposta.
L’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu, va reiterar el sentiment de germanor expressat l’any passat. «Som germans, hem deixat de mirar-nos a banda i banda de riu per tal de compartir les nostres festes majors en aquest acte únic».
Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, va recordar que el del Pont no és l’únic centenari que se celebra a la ciutat, ja que també es commemoren els 100 anys de La Lira Ampostina, aviat es complirà el centenari de la Unió Filharmònica i ahir s’entregà la medalla centenària de la Generalitat a Maria Cinta Pech, ampostina que ha complert 100 anys.
«Suposo que fa 100 anys els veïns van celebrar amb la mateixa il·lusió l’acte que celebrem avui. El pont és el nostre símbol i ens identifica com a poble», assenyalà Tomàs abans de demanar «permís» a Andreu «per tenir recolzat 100 anys més el Pont sobre el terme de l’Aldea».
Amb l’acte d’ahir es tanca oficialment el programa commemoratiu. No serà fins al 2021, centenari de la inauguració de la infraestructura, quan es podria tornar a celebrar nous actes de record, explicà el regidor de festes, Ramon Bel. Tomàs, al seu torn, no descarta celebrar un acte anual d’agermanament amb l’Aldea, per exemple a la torre de la Candela, equidistant dels nuclis urbans.
La història del Pont
L’alcalde, Joan Palau, va anunciar a la població el 1908 la concessió del Ministeri de Foment per dur a terme el projecte de construcció d’un pont sobre l’Ebre. Els treballs van ser adjudicats el 1914 i la primera pedra es va col·locar el 15 d’agost de 1915. Sis anys més tard, Primo de Rivera inaugurà la infraestructura, destruïda el 1938 durant la Guerra Civil i reinaugurada el 1947.
A banda, el programa de festa major va oferir un segon acte destacat, la processó i ofrena de flors i fruits per part d’entitats i associacions a la patrona, la Mare de Déu de l’Assumpció. La festa major s’allargarà fins al 21 d’agost.