Amposta vol agermanar el Pont Penjant amb el de Brooklyn

Un acte el dia 11 d'abril donarà el tret de sortida a tot un any d'activitats per commemorar el centenari del pont

19 mayo 2017 23:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta va presentar ahir el programa del centenari del Pont Penjant, la construcció més emblemàtica de la ciutat de la qual aquest 2015 se celebren cent anys des de la col·locació de la seva primera pedra i l’inici de la construcció, que va durar fins a l’any 1921.

L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, i la regidora de Cultura, Mar Panisello, van avançar algunes de les activitats clau per la commemoració del centenari, que inclourà exposicions, conferències i tot tipus d’activitats lúdiques i culturals.

A més, des de l’Oficina de Turisme i l’àrea de Cultura s’està treballant per establir vincles amb Brooklyn i el seu conegut pont, per les similituds amb l’obra del Pont Penjant, ja que l’emblemàtic pont de la ciutat de Nova York fou la principal inspiració del projecte de José Eugenio Ribera, tant pel que fa al disseny de l’estructura com al sistema de construcció. De fet, el d’Amposta fou el segon pont del món en utilitzar el formigó armat com a material principal, després del de Brooklyn.

Els actes de commemoració arrencaran el dia 11 d’abril, amb un acte d’inauguració «que pretenem que estigui vinculat a la cultura i l’art tot i la vessant lúdica», detallà la regidora. Altres dates importants seran el dia de Sant Jordi, que tradicionalment se celebra al castell d’Amposta, i en el que prendran el protagonisme les escoles i instituts d’Amposta que mostraran les activitats que estan duent a terme per celebrar el centenari.

En el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, el dia 16 de maig es donarà especial protagonisme a l’alcalde Joan Palau, que fou el principal impulsor de l’obra i també del creixement d’Amposta a principis del segle XX.

En aquest sentit, el dia de la inauguració de la Festa del Mercat es farà la recreació de l’acte de col·locació de la primera pedra, que es va fer el dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, patrona d’Amposta, el 15 d’agost del 1915.

Per a aquesta ocasió l’alcalde va avançar que es farà una petita remodelació de la Plaça Santa Susanna, ubicada a la vora del pont, on hi ha la primera pedra i un monument a l’alcalde Joan Palau que consisteix en un bust obra de l’escultor Inocenci Soriano Montagut.

L’altra figura rellevant del centenari serà l’enginyer que va projectar el pont, José Eugenio Ribera, per divulgar la seva figura com a enginyer innovador i referent en la construcció de l’època.

Grup de treball

Com ja va explicar el Diari, s’ha constituït un grup de treball del Centenari del Pont, amb representants de diverses àrees de l’Ajuntament i entitats i actius culturals d’Amposta, per programar i organitzar les diverses activitats que s’hi faran.

Així, les àrees de l’ajuntament que hi participen directament són Cultura, Turisme, Ensenyament, Comerç i Comunicació. També es faran activitats conjuntament amb el municipi de l’Aldea, amb el que Amposta es connecta a través del Pont, que uneix les comarques del Montsià i del Baix Ebre.

Les entitats amb les quals es treballen les activitats del centenari són l’Arxiu Municipal, el Museu de les Terres de l’Ebre, la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, L’escola d’Art Esardi, el Centre d’Art Lo Pati, el Casino Recreatiu i Instructiu (que també celebra aquest any el centenari de la inauguració de la seva seu social), la Societat Musical La Lira Ampostina, la Societat Musical La Unió Filharmònica i l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià.

Algunes de les activitats que ja estan programades són les visites guiades al pont que realitzarà el Museu de les Terres de l’Ebre, a més d’una exposició al mateix museu que s’inaugurarà a la tardor. Aquesta mostra recollirà el testimoni fotogràfic centrat en tres èpoques claus de la història del Pont: l’època de construcció i primers anys de funcionament; mitjans de segle XX i l’actualitat, a través de la mirada de tres fotògrafs.

Comentarios
Multimedia Diari