Amposta vol potenciar el patrimoni històric de la Guerra Civil

Quatre espais de la ciutat del Montsià passaran a formar part de la xarxa del memorial democràtic de Catalunya

07 marzo 2022 15:00 | Actualizado a 07 marzo 2022 16:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quatre elements patrimonials d’Amposta formaran part de la Xarxa d’Espais de Memòria històrica del Banc de Memòria Democràtica de Catalunya, el Pont Penjant, el Turó de la Carrova i l’itinerari de les llambordes Stolpersteine. Aquesta proposta va ser aprovada en l’últim ple municipal, celebrat el 28 de febrer.

L’Ajuntament d’Amposta ha fet una gran aposta per la recuperació i difusió de la història i les construccions patrimonials. Inés Martí, regidora de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament, afirma que «pertànyer a aquesta xarxa ens posa dins el mapa de Catalunya» i ressalta que de moment s’han senyalitzat llocs com Turó de la Carrova, que «va ser un dels primers espais que vam senyalitzar, però no ens havíem plantejat adherir-nos a la xarxa. Ara, amb l’acord del ple, signarem un conveni que ens permetrà demanar subvencions i a poc a poc introduirem altres espais per conèixer».

En aquest sentit, Martí destaca també la recerca que s’ha impulsat des de diferents iniciatives locals que ha permès aprendre una mica més sobre la ciutat, com el projecte Portes de la Memòria de l’Institut Ramon Berenguer IV. «Volem continuar treballant la memòria històrica perquè a Amposta durant molt temps aquesta informació s’ha obviat i molts dels qui la van viure no l’han pogut contar. Gràcies als que sí i a iniciatives com la de l’institut Berenguer hem pogut recuperar informació», apunta la regidora, tot afegint que tenir, «una regidoria de memòria històrica reivindica que Amposta no vol perdre aquesta memòria. La posem en relleu perquè és important entendre i recuperar el passat i mantenir viva la història».

Per posar a l’abast de la ciutadania aquest coneixement, el consistori ha preparat una programació d’activitats que ha començat amb els actes del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine i el record a dos exiliats ampostins durant el cicle de Memòries Ampostines. Pròximament, es preveu la projecció del documental La Maleta de Mauthausen i un espectacle de dansa, La Memòria de les Oblidades, dintre el cicle d’Arts Al Pati al Poble Nou entre altres activitats i rutes.

Batalla de l’Ebre a Amposta

Pel 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre, el 2018 l’ajuntament va començar a treballar per difondre la història del municipi durant la Batalla de l’Ebre amb rutes organitzades per Terra Enllà que recorrien espais com la torre de la Carrova, el nucli antic o el Pont Penjant.

«A partir d’aquí descobrim nous espais. Ja sabem que el pont té tota una història, però a Amposta hi ha altres espais com l’Ajuntament, l’edifici del Sindicat o l’escola de les monges on també van passar coses i d’aquesta manera ho donem a conèixer», explica la regidora, afegint que «Amposta va ser un punt important durant la guerra i totes aquestes iniciatives ens ajuden a fer memòria». De la mateixa manera, la façana fluvial, anterior a la guerra, formarà part d’aquest projecte d’història, però no perquè hi passessin coses, sinó perquè mostrarà tota la informació de la batalla a la ciutat, explica la regidora avançant que en aquesta zona es col·locarà un altre plafó informatiu.

Comentarios
Multimedia Diari