Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Arrenca al Delta la fira ornitològica de referència a la Mediterrània

    Vuitena edició del Delta Birding Festival, aquest cap de setmana, amb més d’un centenar de propostes i activitats

    23 septiembre 2022 18:33 | Actualizado a 24 septiembre 2022 12:15
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El delta de l’Ebre és un espai privilegiat per a l’observació d’aus. Aquest cap de setmana, aficionats a l’ornitologia i a la natura en general tenen una cita obligada al Delta Birding Festival, a MónNatura Delta. Es tracta de la vuitena edició d’aquest certamen, referent a nivell de la Mediterrània, que recupera la normalitat després de la pandèmia i que si el temps ho permet, oferirà més d’un centenar d’activitats per observar ocells i gaudir de l’espectacle de la natura: sortides guiades, en vaixell, conferències, tallers, exposicions fotogràfiques i alliberament d’aus, entre d’altres propostes. En les passades edicions, els assistents van poder identificar més de 220 espècies diferents d’ocells, segons detallen des de l’organització del certamen. El certamen va arrencar ahir divendres però és durant el cap de setmana que s’ofereixen la major part de les activitats.

    La graella del Delta Birding Festival presenta ponents internacionals com l’americà David Sibley, autor de la famosa ‘Sibley Bird Guide’ dels ocells de Nord-Amèrica que vindrà per primera vegada a Europa a un festival d’aquestes característiques. També és excepcional la presència de Lukas Jenni i Raffael Winckler, els pares dels estudis de la muda dels ocells i les tècniques per determinar-ne l’edat.

    La fotografia de natura sempre té cabuda al festival i enguany els protagonistes seran en Ali Alieslam, gran naturalista i fotògraf iranià; Ignacio Yúfera, que farà un recorregut per les espècies d’aus més emblemàtiques i buscades de Panamà i els seus hàbitats, a través de les fotografies fetes per ell mateix; o, Oriol Alamany, que en els darrers tres anys ha documentat gràficament els estudis i treballs que es fan per la conservació d’una de les joies ornitològiques del Mediterrani, la baldriga balear.

    DBF Junior

    Enguany el festival presenta una gran novetat, el DBF Junior, un espai en què les noves generacions d’ornitòlegs exposaran la seva visió sobre aquest món i explicaran els seus projectes.

    Per aquesta edició s’ha buscat persones que no només comparteixen passió pels ocells sinó que, a més a més, estan duent a terme algun projecte personal especialment interessant.

    Es podran escoltar els testimonis de Carlos Pérez Naval, creador de la guia d’Ocells d’ Espanya; Guillem Iturbe que amb la construcció de caixes nius col·labora en millorar els hàbitats del ocells; Maria Mira i el seu projecte de conèixer per estimar i protegir la natura; Genís Cunill amb el treball exhaustiu sobre el Canyissar de Tona o el paper en xarxes socials de les noves generacions en l’ornitologia catalana, amb Artur Morales i Otger Fortià.

    El festival programa, a més, sortides en vaixell per veure ocells a la badia del Fangar, visites a la reserva integral de la llacuna de l’Aufacada o a la de Vilacoto, a l’interior d’una finca privada. També tallers de seguiment de rastres d’animals o de gravació de cants d’ocells, a més d’alliberament d’aus o concursos de fotografia, d’identificació d’aus o d’enregistrament de sons nocturns. Tot plegat, sense oblidar la fira amb una varietat d’expositors de productes i serveis relacionats amb la natura, l’ecoturisme i l’observació dels ocells i la fauna, destacant la gran participació de les principals marques d’òptica i fotografia i un gran nombre d’estands de llibres, viatges i altres serveis.

    Restaurar els Ullals de Panxa

    El festival està organitzat per MónNatura Delta (equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera), conjuntament amb Oryx i l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). L’import de l’entrada es destina a projectes de conservació dels ocells: enguany, a la restauració ecològica dels Ullals de Panxa al Delta de l’Ebre.

    Entre les accions que es volen aplicar per la millora de la biodiversitat i en relació a l’avifauna, es pretén fer un seguiment de les espècies d’ocells que habiten i transiten els Ullals; així com també aplicar accions de reforç a la població de l’arpella comuna (Circus aeruginosus), una espècie pròpia de les zones humides i que les seves poblacions van patir un fort declivi.

    En el darrers anys, gràcies a la venda de les entrades i a la implicació dels visitants s’ha aconseguit recaptar més de 35.000 euros per dedicar-los a projectes tant nacionals com internacionals.

    Comentarios
    Multimedia Diari