Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Art urbà per millorar l’entorn al barri de Sant Jaume de Tortosa

    Cinc grans murals de Roc Blackblock recordaran la història i les cultures de la ciutat

    30 septiembre 2022 17:59 | Actualizado a 01 octubre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Nova actuació d’art urbà per millorar l’entorn del nucli antic de Tortosa. L’artista Roc Blackblock està pintant cinc murals a la zona del barri de Sant Jaume, a Remolins, per encàrrec de l’Ajuntament. S’hi reproduiran imatges històriques i de les tres cultures que han conviscut a Tortosa al llarg dels segles. Les obres es plasmaran en murs de zones degradades, en espais on s’havien dut terme enderrocs de cases en ruïna i que fins ara presentaven una recoberta de material aïllant de color groc.

    El primer dels murals que s’ha pintat es troba en un lateral d’un solar a la mateixa plaça de Sant Jaume i reprodueix elements de les cultures jueva, cristiana i andalusina. A més de la mateixa plaça, els murals es podran veure des del passeig de Ronda. El fil de totes les imatges es basa en el lema ‘Tortosa, un riu d’història, un riu de cultures’, que pren com a referència alguns elements històrics relacionats amb cada una de les civilitzacions. Així, hi ha referències a la ciutat hibera; a l’època romana, amb la imatge de la nau de l’estela funerària; al període andalusí, amb la referència a un gravat d’un rei de taifes, en el qual es va basar la confecció de la roba del gegant Nabil; segueix per l’edat mitjana, amb una imatge que recorda el ‘Llibre de les Costums de Tortosa’, del qual enguany es compleixen 750 anys, i que també inclou una referència antiga de la Cucafera, element icònic que sorgeix al voltant del Corpus; fins a arribar al Renaixement, amb una reproducció d’un dels tapissos de la família dels Oliver de Boteller, que actualment està al MOMA (Museu d’Art Modern) de Nova York, segons explica el director de Tortosa Turisme, Oriol Segarra.

    «D’esta manera, millorem la imatge a tot este entorn i fem més bonic el recorregut per la ciutat», explica l’alcaldessa, Meritxell Roigé. Molts d’estos murals es podran veure, una vegada acabats, des del castell de la Suda i des del passeig de Ronda. Per tant, complementaran l’itinerari del Passeig de les Cultures, que l’Ajuntament va crear entre el passeig de Ronda i el passeig del Castell, amb figures de l’il·lustrador Ignasi Blanch.

    No és el primer cop que Roc Blackblock treballa a Tortosa. L’any 2016 va arrencar aquesta col·laboració amb una intervenció al carrer Replà, que recorda la figura de Felip Pedrell; just després, una altra actuació a la plaça de Sant Joan, amb una imatge de fa un segle amb el repartiment del panoli i una frase de l’escriptor Gerard Vergés. Posteriorment també va intervindre en un petit edifici de serveis al passeig de l’Ebre, al barri de Ferreries, que va decorar amb la flora i la fauna del riu; i, el desembre passat, amb la pintura de l’exterior del refugi antiaeri número 4, per a recordar els bombardejos de l’aviació feixista i la destrucció de la ciutat durant la Guerra Civil.

    L’artista destaca l’encaix de l’encàrrec amb el projecte que du a terme, Murs de Bitàcola, «que utilitza l’art urbà com una eina també de divulgació de la memòria».

    Comentarios
    Multimedia Diari