Ascó denuncia que Acuamed dilata intencionadament les obres d'abastament per la descontaminació de Flix

L'Ajuntament recorda que la població seria la més afectada en cas de vessament químic a les obres i encara no disposa de la captació alternativa projectada

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Ajuntament d'Ascó (Ribera d'Ebre) ha acusat la societat estatal Acuamed de "dilatar intencionadament" les obres d'abastament alternatiu d'aigua potable per a la població en cas d'accident a les obres de descontaminació química de l'embassament de Flix. El consistori ha emès un comunicat on recorda que el municipi resultaria el "primer afectat" en cas que es produís un episodi de contaminació Ebre avall, per la seva proximitat. Malgrat això, addueix, l'ens estatal encara no ha fet ni les prospeccions prèvies per perforar el pou projectat, tot i que les obres de descontaminació es troben a punt d'acabar. En aquest sentit, asseguren des de l'Ajuntament, el Pla de Restitució "ha estat un fracàs rotund".

 

Des d'Ascó recorden que les obres previstes en aquest pla, destinades a preveure i evitar situacions de risc per a la població en l'abastament d'aigua potable, haurien d'haver estat finalitzades abans de començar a remoure els llots de l'embassament. Reiteren, tal i com admeten els responsables de les obres d'Acuamed, que "el risc zero no existeix". Per contra, el consistori recorda que el projecte que l'ens va treure a licitació el novembre de 2013, per valor d'un milió d'euros més IVA, i que substituïa un projecte anterior del passat mandat que no es va arribar a executar, continua totalment aturat.

 

Els treballs havien de servir per construir una nova captació d'aigua per abastir d'aigua potable la població des d'aqüífers situats a 1,5 quilòmetres del riu atès que, actualment, el municipi s'abasteix d'uns pous ubicats a la vora mateix del riu Ebre. En aquest sentit, l'Ajuntament valora com un intent de dilatar en el temps els treballs el fet que Acuamed hagi aportat la documentació sobre una consulta a la Direcció General de Medi Ambient de la Generalitat, el passat 19 de desembre, sobre les afeccions que les obres tindrien en l'avifauna. L'administració catalana ja va respondre l'any 2010, en la tramitació anterior, que els treballs s'havien de fer fora del període de nidificació de l'àliga cuabarrada, de gener a juny.

 

Davant d'això, l'Ajuntament d'Ascó recorda que Acuamed podria haver fet aquest tràmit el passat mes de març sense esperar el desembre, més encara, sabent prèviament que les obres no podrien començar fins el mes de juliol i tindrien un període d'execució de sis mesos, podent estar ja enllestits. En aquesta línia, el consistori considera "inacceptable" la dilatació en el temps pel risc sobre la població i recorda que, des de 2012, el municipi disposa d'un dipòsit d'aigua potable per estrenar, fruit del mateix Pla de Restitució, que no s'usa perquè encara s'hi ha de connectar aquesta nova captació.

Comentarios
Multimedia Diari