Ascó i Vandellòs reclamen la participació efectiva del territori en el nou fons nuclear

La Generalitat treballa ara en el reglament i assegura que hi tindran un paper important els ens locals i entitats socioeconòmiques de les àrees afectades pel tancament de les plantes

21 enero 2022 19:30 | Actualizado a 22 enero 2022 13:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’impost nuclear de la Generalitat inclou finalment un Fons de Transició Nuclear dotat amb 24 milions d’euros anuals per a les zones afectades pel tancament de les plantes, previst en l’horitzó d’uns deu anys. Segons es detalla des del govern català, l’objectiu del fons és finançar «accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa» en aquestes zones. I és que el tancament afectarà 3.000 llocs de treball qualificat directes i tindrà un gran impacte en l’economia dels municipis que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, a la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat, el Baix Camp i el Baix Ebre. Els ajuntaments d’Ascó i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, municipis on es troben ubicades les centrals, lamenten no haver participat en la gènesi d’aquest fons i reclamen un paper important en la seva implantació, en tant que principals afectats pel futur tancament de les plantes.

L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, es mostra satisfet perquè la Generalitat «sigui conscient que hi ha sobre la taula una problemàtica important al territori i es pugui començar a treballar», però lamenta haver tingut coneixement de la creació d’aquest fons «per la premsa». Així, reclama que el primer que cal fer és un estudi de diagnosi per concretar aquesta afectació, i especialment, que la gestió del fons tingui en compte l’opinió del territori.

Segons explica, l’Ajuntament d’Ascó fa temps que treballa per intentar diversificar l’economia local i captar noves empreses i implantacions econòmiques. «Tenim recursos, aigua, i una gran tradició industrial que s’ha d’aprofitar», remarca.

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ja va mostrar el seu malestar amb la Generalitat per la forma en què es va gestar el Fons de Transició Nuclear, amb sengles cartes als departaments d’Empresa i Acció Climàtica, en què afirmava que s’havia «menystingut els ajuntaments de les àrees nuclears del país que, des de fa més de 30 anys, treballen de manera col·laborativa per aconseguir la diversificació econòmica del territori».

Garcia considera, a més, que la dotació de 24 milions d’euros no és suficient. «Suposa un 20 per cent de la recaptació total de l’impost nuclear, quan hauria de ser el 30 o el 50 per cent», remarca. Com el cas d’Ascó, també reclama que a partir d’ara es tingui en compte la veu del territori, «que ja fa anys treballem humilment per la diversificació».

Per la seva banda, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, remarca la importància que « una part d’un impost es destini a un territori en concret». «I 24 milions durant deu anys suposen 240 milions d’euros», recalca.

Actualment s’està treballant en la definició del reglament que regularà el Fons, per part del Departament d’Empresa i Treball, «però està clar que es comptarà amb la participació del territori, els ens locals i socioeconòmics hi tindran un paper important», assegura el delegat. En aquest sentit, confia començar a posar fil a l’agulla el més aviat possible, «per identificar projectes que puguin generar nous llocs de treball».

Comentarios
Multimedia Diari