Ascó recupera els actes per Sant Antoni malgrat la pandèmia

Després d’una edició virtual l’any passat, el municipi riberenc viu l’essència dels seus dies més esperats, amb les corrides i les fogueres

| Actualizado a 15 enero 2022 13:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ascó ha arrencat les seues festes de Sant Antoni, reconegudes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Després d’una edició virtual l’any passat per la pandèmia, enguany el municipi ha decidit celebrar els actes més emblemàtics per recuperar l’esplendor i l’alegria que suposa Sant Antoni per als asconencs. Això sí, amb mesures de seguretat contra els contagis.

Ahir divendres va tenir lloc el tradicional Tres Tombs, en direcció a la casa de la clavaria de l’any passat, Eva Fernández, per tal d’anar a buscar la imatge de Sant Antoni. Després van celebrar-se les primeres corrides amb cavalls i rucs al circuit de Sant Antoni.

Enguany les corrides dels Clots no es portaran a terme al carrer per evitar la massificació de persones que habitualment sol tenir lloc, i per aquest motiu es traslladen al circuit de Sant Antoni.

«Nosaltres vam començar a organitzar la festa l’any passat com si pogués tornar a ser una festa normal, sense Covid», explica la clavaria Eva Fernández. «Però amb l’augment de casos i contagis, hem decidit anul·lar els actes de la nit, l’orquestra i el ball, que ja teníem previstos però hem cancel·lat. La resta és manté: la foguera, les corrides, els Tres Tombs… L’essència de la festa s’ha volgut mantenir i esperem l’any que ve ja celebrar-la de forma totalment normal».
Una de les particularitats de Sant Antoni a Ascó és la figura dels majorals i el clavari, que  són els encarregats d’organitzar la festa. Habitualment eren tres nois i funcionava amb una rotació on el clavari guardava la imatge de Sant Antoni a casa seua. Des de l’any 2020 s’han incorporat les noies, de forma que ara hi ha sis majorals, tres noies i tres nois. 

«Portavem anys reivindicant que per què no podíem les noies ser majorales també, sentint com sentim la nostra festa, així que es va incorporar just abans de la pandèmia», comenta Fernández.

La clavaria explica el gran sentiment dels asconencs per aquesta festa: «És molt sentida, és la que més disfrutem, i no ens la perdem per res del món. La gent s’agafa vacances des de dijous si viuen fora, per venir a viure-la al poble».

Altres poblacions

Altres municipis han decidit suspendre Sant Antoni, i altres han limitat les seues activitats. A causa de les restriccions vigents i de l’increment de casos postius al territori, l’Ajuntament del Perelló ha decidit aplaçar la festivitat de Sant Antoni 2022 (són les festes majors) al mes de juny. Malgrat això, per a aquest cap de setmana han organitzat algunes activitats i dilluns se celebrarà el tradicional Tres Tombs. Móra d’Ebre, Gandesa o la Torre de l’Espanyol també celebren demà alguns actes.

En canvi, poblacions on també se celebren activitats com ara Roquetes i Jesús o Alcanar han decidit suspendre totalment i per segon any consecutiu els actes previstos per l’augment de contagis.

«La festa de Sant Antoni té més de 100 anys d’història i gaudeix de molt bona salut. És la nostra festivitat i no la deixarem perdre, però ara cal prioritzar la salut i el benestar de les persones. les previsions epidemiològiques per al moment de la celebració de la festa són molt desfavorables i per això hem pres aquesta decisió», ha explicat el batlle canareu Joan Roig.

Comentarios
Multimedia Diari