Batea consolida i realitza excavacions arqueològiques al castell d’Algars

En el futur es vol seguir excavant per documentar noves estructures i fer una reconstrucció virtual del monument

31 diciembre 2021 18:00 | Actualizado a 03 enero 2022 09:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El castell d’Algars i la propera capella de Sant Joan formen un espai de gran significació històrica i simbòlica per als bateans. La degradació de les seues estructures era evident i per aquest motiu l’Ajuntament de Batea, a partir d’una convocatòria de subvencions de la Diputació de Tarragona, encarregà la redacció d’un projecte de restauració i intervenció al conjunt del castell. Des de llavors, s’ha actuat per consolidar els elements més degradats i realitzar excavacions per documentar noves estructures.

«Tenim un projecte a llarg termini i hi anem actuant per fases, entre ajudes de la Diputació de Tarragona i la Generalitat», explica al Diari l’alcalde, Joaquim Paladella. «Una de les actuacions que volem fer ara és arranjar el camí que hi ha fins a la base del castell, perquè els visitants hi puguen arribar millor. És un camí que dona problemes. Hi treballem amb un acord amb l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre».

La primera campanya d’excavació arqueològica va tenir lloc l’any 2017, en el marc d’un projecte de condicionament del castell, amb el doble objectiu d’aturar la degradació progressiva de les estructures arquitectòniques conservades en superfície i procedir a l’excavació de la plataforma superior per exhumar les restes soterrades. Una de les actuacions prioritàries era a l’arc gòtic apuntat, que havia perdut la trava, el coronament i gran part de morter de lligam, cosa que va produir l’erosió i el moviment dels carreus. L’arcada, l’element més simbòlic del castell, ara ja està reforçada amb un cindri de fusta.

A més, per iniciar les obres d’intervenció a la zona també es va habilitar un camí d’accés segur.

La darrera intervenció s’ha realitzat fa pocs dies amb el patrocini i finançament de l’Ajuntament de Batea, amb la col·laboració econòmica mitjançant subvencions de la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura, sota la direcció tècnica de l’arqueòleg Josep M. Pérez Suñé.

«Les dues primeres campanyes van ser de consolidació i arqueològiques, mentre que aquesta darrera i la de l’any que ve ja solament seran arqueològiques», sintetitza l’arqueòleg i responsable de Rams Domènech S.L., Pere Rams. «El més interessant d’enguany és que del castell només es coneixia l’arcada i un tros de mur, i gràcies a les cates que hem realitzat hem vist que dins del castell hi havia tres arcades més. També hem trobat unes escales de pedra que eren l’accés des de la planta baixa cap a una de les torres, i un mur interior amb una altra porta que pensem que donava a un pati central, d’armes», explica.

Els treballs també han permès deixar excavat un abeurador per a animals.

El castell templer d’Algars apareix documentat per primer cop el 1131, però se suposa que és d’origen musulmà, donant-lo als templers Berenguer IV. En dissoldre’s l’Orde del Temple, se’l van quedar els hospitalers, que hi feren reformes, com segurament la capella, ja al segle XIV.

Els plans de futurs són continuar l’excavació en extensió per documentar noves estructures; localitzar i delimitar la barbacana i els albacars, dels quals encara no hi ha evidències a la superfície, i protegir integralment el conjunt per fer-ne difusió, entre altres iniciatives, com ara la reconstrucció virtual de l’aspecte original del castell d’Algars, que ara s’acaba d’iniciar, una les eines que ajudarà a posar en valor patrimonial aquest monument arquitectònic imprescindible per recuperar la història Batea.

Comentarios
Multimedia Diari