Cadena humana multitudinària per denunciar la regressió del delta de l’Ebre

El Moviment de lluita pel delta de l’Ebre reclama plans de dragatge i la protecció del paratge natural

26 septiembre 2021 15:57 | Actualizado a 27 septiembre 2021 08:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Centenars de persones vingudes d’arreu de les Terres de l’Ebre van formar ahir al matí una cadena humana a la badia del Fangar. L’objectiu de la potent acció reivindicativa, organitzada pel Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (Molde), era donar visibilitat a la problemàtica que suposa el tancament de la badia del Fangar, demanar-ne un dragatge imminent i una gestió d’arena activa que estabilitzi morfològicament el Delta, així com la protecció en conjunt d’aquest espai tan fràgil.

Més de 500 persones aproximadament van formar una llarga cua de persones a l’Ampolla per denunciar la regressió que pateix el delta de l’Ebre. Els participants van unir-se des de la punta del Fangar fins a la platja de Lo Goleró i van omplir gairebé un quilòmetre de distància, primer amb l’aigua fins a les cames i, després, amb embarcacions, caiacs i plataformes a les zones més profundes.
Durant l’acció, que va allargar-se durnt més d’una hora, els participants van cridar lemes com «Lo delta diu prou» per denunciar que aquest paratge natural està «agonitzant».

També hi participava la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), ja que el tancament de la badia perjudica greument els mol·luscos del Fangar. Algunes pancartes vistes, per exemple, denunciaven que el delta de l’Ebre és 1.100 cops més gran que la Ricarda del Llobregat.

«S’està alterant l’ecosistema de la badia perquè cada cop que hi ha un temporal, la sorra canvia de lloc i es queda a l’entrada de la badia, de forma que s’està tancant. Això altera la biodiversitat de l’espai i especialment el marisc i els mol·luscos», expressa al Diari el portaveu del moviment, Jordi Bertomeu. «Cal un dragatge com més aviat millor. Ja s’havia dit de fer, però mai no s’ha acabat portant a terme. L’acció del dragatge va en la línia de la gestió de sorres que es demana des del territori», denuncia.

A més de pel dragatge a la badia del Fangar, Molde ha volgut fer una acció reivindicativa per demanar «fets i no paraules» contra la regressió del Delta a les administracions competents. «El Pla Delta de l’Estat continua als despatxos i no arriba. La problemàtica del Delta és greu i reclamem acció d’una vegada», expressa.

Els alcaldes de l’Ametlla de Mar, de Deltebre o de Sant Jaume d’Enveja, entre altres autoritats locals, també van formar part ahir de la cadena humana. El batlle de l’Ampolla, Paco Arasa, va celebrar la mobilització ciutadana, però també va exigir una solució definitiva per aquesta problemàtica als governs català i espanyol. «No sabem quan es començaran a aplicar les accions del Pla del Delta, d’ara fins al gener és època de temporals i ens preocupa moltíssim que no s’hagi fet res, en el cas del Prat del Llobregat s’han encès les alarmes i aquí encara no hi ha hagut cap solució».
 

La protesta acabà amb la lectura d'un manifest i amb l'actuació de la cantautora ebrenca Montse Castellà.

Comentarios
Multimedia Diari