Cemex no ampliarà la plantilla tot i assolir els objectius

La companyia trasllada al conseller Vila la seva preocupació pels efectes en l'exportació que suposa l'increment del preu de l'electricitat

19 mayo 2017 23:58 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La multinacional Cemex ha aconseguit moure 1,15 milions de tones de ciment i clínquer a través del port de la fàbrica d' Alcanar (Montsià) cinc mesos després de finalitzar el seu dragatge. La companyia s'havia compromès amb la Generalitat -que va finançar l'obra amb 3 milions d'euros- a traslladar un mínim d'1,12 milions de tones a l'any i mantenir operatives les instal·lacions, que ocupen directament un centenar de treballadors després d'un ERO que va aturar l'activitat. Malgrat les bones expectatives, Cemex no preveu ampliar la plantilla i ha transmès al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, la seva preocupació que l'increment del cost de l'electricitat perjudiqui les exportacions.

 

El Govern va justificar l'aportació de fons públics per materialitzar el dragatge -que va executar Ports de la Generalitat- amb l'objectiu d'incrementar la competitivitat de la planta i garantir el seu funcionament. El nou calat, de fins a dotze metres, permet l'accés de vaixells que poden carregar fins a 50.000 tones -anteriorment, només la meitat-. L'acord va possibilitar prolongar la concessió administrativa del port, que s'extingia el 2018, fins el 2023. Per la seva banda, la multinacional havia de posar en funcionament la fàbrica amb el moviment anual citat d'1,12 milions de tones de clínquer o ciment.

 

Cinc mesos després, i superada aquesta xifra en només cinc mesos, la multinacional cimentera assegura haver reprès el vol després d'un ERO que a finals del 2012 va acomiadar 136 dels 166 treballadors de la planta, que va quedar pràcticament inactiva. Ara, segons el director general de Cemex Espanya, Jaume Ruiz de Haro, funcionen dos dels tres forns de les instal·lacions d'Alcanar i hi treballen directament un centenar de persones -250 indirectament-. Un 97% de la producció es destina a l'exportació, principalment a l'Africa -Algèria, Líbia, Benín o Nigèria-, però també al Regne Unit, Brasil, Malta o Itàlia.

 

Malgrat aquestes xifres i les expectatives generades, la companyia no preveu de cara l'any vinent una ampliació de plantilla. Només en el cas que l'obertura de nous mercats exteriors permeti incrementar la producció en condicions competitives es barallaria aquesta possibilitat. "Vigilem totes les possibilitats de vendre per treballar més. Llavors augmentarem la plantilla. Però ara hem d'assegurar que arribem a les 1,1 milions de tones", ha apuntat Ruiz de Haro.

 

Aquesta competitivitat, segons ha argumentat el mateix responsable de la multinacional, es veu ara seriosament amenaçada pel constant increment de la factura elèctrica que pateixen, en general, tots els sectors industrials a l'Estat espanyol: de l'ordre del 140 els últims cinc anys i un 15% l'últim any, segons Ruiz de Haro. "Suposa fins un 38% dels nostres costos variables", ha precisat. "Ens preocupa molt. Estem parlant-ne amb el Ministeri -d'Indústria-. Competim amb fabricants d'arreu del món amb costos molts baixos. Si no se soluciona i no recuperem la competitivitat podríem deixar d'exportar", ha avisat.

 

Cemex, segons ha assegurat el directiu, continua, d'altra banda, apostant per l'ús de combustibles alternatius als seus forns per reduir la despesa en combustibles fòssils. Actualment, apunten, fins un 30% del combustible provés de fons alternatives, principalment residus industrials, però també domèstics i biomassa. "Amb això fem també un servei social: disposem els forns per cremar de forma segura materials que haurien d'anar a un abocador en perjudici de la societat", ha assegurat Ruiz de Haro.

 

Amb motiu d'una visita a la fàbrica i les instal·lacions portuàries, els responsables de l'empresa han transmès al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, la seva preocupació per l'increment del cost energètic. "Les autoritats hem de ser molt curosos amb la fiscalitat i en relació amb l'energia. M'alegra que els vagi bé. Per a un país és imprescindible que les empreses guanyin diners: generen feina i, socialment, tots progressem", ha declarat el conseller, tot assegurant que Cemex, a Alcanar, "és tan important com la Seat a Martorell".

 

Sense nous projectes per al port

Vila s'ha mostrat satisfet pel grau d'assoliment dels compromisos per part de Cemex per justificar la despesa pública en el dragatge del port. Malgrat això, el conseller ha reconegut que, de moment, el moll número 2 de la infraestructura, que la Generalitat havia posat a disposició d'iniciatives empresarials, continua encara buit i sense cap projecte d'activitat previst. "Tenim un país preparat, amb una dotació d'infraestructures per quan reprengui amb força l'economia poder atendre totes les peticions del teixit empresarial. Això no passava fa deu anys, quan l'economia tirava molt fort i no sempre les infraestructures estaven al nivell que calia. No ens les acabarem ara", ha declarat, per intentar donar la volta a la situació actual d'infrautilització del port canareu.

Comentarios
Multimedia Diari