Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Cinc comarques de Tarragona reclamen mantenir la filosofia del Fons Nuclear

    La Ribera d’Ebre, el Baix Camp, la Terra Alta, el Priorat i el Baix Ebre alerten que la modificació de la llei comportarà un retard en l’arribada dels recusos econòmics per atreure noves inversions al territori

    21 noviembre 2022 17:58 | Actualizado a 22 noviembre 2022 12:03
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Els presidents dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, la Terra Alta, el Priorat i el Baix Ebre van convocar ahir els alcaldes de les zones nuclears i agents econòmics i socials del territori per fer visible una postura conjunta davant una possible modificació del Fons de Transició Nuclear, que es debat al Parlament aquesta setmana.

    A la trobada s’hi havia convidat a tots els responsables municipals dels pobles a un radi de 20 quilòmetres de les centrals nuclears, però la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, lamentà que hi va haver «absències importants». La majoria dels assistents eren d’ERC.

    Recorden que el Fons està pensat per fer front al tancament dels reactors

    El plenari del Parlament d’aquesta setmana debatrà la tramitació en lectura única de la proposició de llei del PSC per modificar, pel que fa al Fons de Transició Nuclear i la creació del seu òrgan de govern, l’article 8 de la Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. El debat permetrà guanyar uns dies per presentar esmenes, segons van destacar els presidents dels consells comarcals afectats.

    Els assistents a la trobada reclamen «mantenir la filosofia per la qual es va crear el Fons de Transició Nuclear, respectant la veu els pobles afectats i els acords que han pres els darrers nou mesos de taula de treball» per donar forma a un reglament.

    Els presents mantenen una posició favorable a ampliar l’aportació econòmica, que passaria del 20 per cent al 50 per cent del recaptat per la Generalitat (uns 60 milions d’euros anuals), però no el radi de municipis beneficiaris del Fons (que passaria de 20 a 30 km), mantenint l’actual sistema de governança «per continuar participant de les decisions des del territori».

    «No ens podem permetre desvirtualitzar la finalitat amb la qual va ser creat aquest impost nuclear: assegurar la diversificació econòmica i la industrialització del territori més proper a les centrals davant el tancament anunciat dels reactors», remarcà Carim.

    «Es podrien haver presentat esmenes al reglament que ara es troba en exposició pública i no paralitzar-ho quan estàvem a punt de posar-lo en marxa», lamentà per la seua banda la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló.

    Els consells comarcals defensen que es mantingui l’actual sistema de governança per gestionar el Fons de Transició Nuclear des del territori, tal i com s’ha vingut fent fins ara, «sense perjudici a donar més notorietat als municipis que acullen les centrals nuclears al seu terme municipal», és a dir, Ascó i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

    Comentarios
    Multimedia Diari