Comença la campanya de control de larves de musclo zebra en els embassaments de l'Ebre

Es prendran mostres en 52 embassaments, entre els quals dels de Flix, Riba-roja, Mequinensa, Rialb, Talarn o Sant Llorenç de Montgai

| Actualizado a 22 mayo 2017 17:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha iniciat aquest dilluns la campanya anual de control de larves d'espècies exòtiques invasores en les masses d'aigua superficials de la Conca de l'Ebre, que se centra en el seguiment de larves de musclo zebra en 52 embassaments, en la seva majoria navegables. Entre aquests hi ha els de Flix, Riba-roja, Mequinensa, Talarn, Rialb, Sant Llorenç de Montgai, Canelles, Escales, Santa Anna, Terradets, Camarasa i Oliana. La campanya es desenvoluparà els mesos de juny, juliol i setembre, època més propícia per a la reproducció del musclo zebra i consistirà en 552 mostrejos en superfície i 45 en profunditat en els quals es faran fins a 687 analítiques.

Des de la detecció de la presència del musclo zebra en el territori de la Conca de l'Ebre, la CHE col·labora de forma activa i coordina accions amb les administracions competents en el control d'espècies invasores i una de les tasques que porta a terme és el seguiment de l'estat larvari que permet conèixer l'afecció real i potencial a la Conca.

Els embassaments amb presència d'adults de musclo zebra actualment són els de Flix, Riba-roja, Mequinensa, Sobrón, Calanda, Casp II o Civán, Ullibarri, Urrúnaga, la Loteta, L'Estanca d'Alcanyís i la Sotonera. També segueixen classificats com a Tipus C, perquè en alguna campanya anterior s'ha detectat presència larvària, Talarn, Rialb, Sant Llorenç de Montgai, Lanuza, Búbal, la Tranquera i Cillaperlata.

Es troben en risc les masses d'aigua que estan aigües avall d'una massa afectada o que en algun moment han mostrat indicis de presència de larves els embassaments de Santa Anna, Terradets, Camarasa, Canelles, Oliana, l'Ebre, la Penya, Ardisa, Barasona, Escalis, el Grado, Mediano, Leiva, Yesa i Santolea. La resta d'embassaments estan considerats sense risc imminent d'introducció de l'espècie.

A més, la CHE participa de forma activa en activitats de control, normatives, divulgatives i d'investigació, la majoria de les quals es realitzen en coordinació amb les comunitats i administracions que tenen la competència ambiental i, per tant, el control de les espècies invasores. Aquests projectes estan destinats a oferir eines per als afectats i per realitzar la vigilància sobre les masses d'aigua.

Entre les principals actuacions de control es troben el servei d'assessorament gratuït a usuaris afectats per la presència d'aquesta plaga; les campanyes de control larvari; el control mensual per part de la guarderia fluvial per prospectar els embassaments i rius susceptibles de ser envaïts; les 27 estacions de desinfecció d'embassaments gestionades per entitats privades o Administracions interessades a promocionar les activitats turístiques i la navegació, disponibles a fi de complir amb els protocols de desinfecció d'embarcacions que es recullen en les normes de navegació de la Conca de l'Ebre i diferents actuacions divulgatives.

A més, un dels principals objectius de les activitats és la conscienciació dels usuaris lúdics dels embassaments, on s'insisteix en la necessitat de respondre als protocols de desinfecció per reduir així les possibilitats de contagi entre masses d'aigua.

Comentarios
Multimedia Diari