Conveni per millorar la coordinació en cas d'emergència nuclear

L'acord actualitza els protocols d'intervenció dels Bombers de la Generalitat i els efectius de les centrals

19 mayo 2017 23:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Interior i l’Associació Nuclear d’Ascó- Vandellòs II (ANAV) van signar ahir un conveni que té com a objectiu actualitzar alguns aspectes en l’actuació i la coordinació dels efectius i els recursos propis de les centrals nuclears i els Bombers de la Generalitat, dins el marc del Pla d’Emergència Nuclear (PENTA) i els plans d’emergència interiors de les plantes.

El conveni incideix en millores de seguretat, eficàcia i coordinació dels recursos propis de les centrals nuclears i de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament en cas d’emergència. Es tracta d’una revisió del conveni que hi havia vigent fins ara i que data del 1991.

Entre les principals novetats que incorpora destaca una millor coordinació i un nou procediment d’intervenció segons el qual ANAV i els bombers adopten el procediment del Cos de Bombers de la Generalitat, i avenços en la formació dels bombers en matèria d’intervenció en nuclears i riscos radiològics.

A més a més, hi haurà una comissió que vetllarà per l’aplicació del conveni i l’actualització de procediments.

A diferència del conveni que hi havia fins ara, que era anual i prorrogable si no hi havia denúncia, el nou té una vigència indefinida, amb la possibilitat de denúncia o rescissió.

L’acord també suposa la millora d’actuacions que fins ara es duien a terme. Així, s’adeqüen i actualitzen els criteris de protecció radiològica adequant-los al PENTA i al Reglament de protecció sanitària contra radiacions ionitzants, i s’actualitza el material a facilitar als bombers de la Generalitat entre el que hi ha de protecció respiratòria, salvament, il·luminació i descontaminació.

Així mateix, el conveni signat estableix el marc general d’actuació entre l’ANAV i la Generalitat en cas d’una emergència i determina que les intervencions del Departament d’Interior són complementàries als mitjans de les centrals nuclears.

Aquestes intervencions es concreten en: extinció d’incendis, salvaments de persones i salvaments diversos, en l’ajuda al personal de les centrals nuclears en serveis com inundacions i esfondraments, etc.

Comentarios
Multimedia Diari