Crit d’alerta d’Unió de Pagesos pels baixos preus de la fruita dolça

L’entrada sobtada de fruita de baixa qualitat i a baix preu i la inexistència de preus de referència fan caure el preu de compra venda al pagès de préssecs, nectarines, albercocs i cireres

03 junio 2017 18:47 | Actualizado a 24 noviembre 2017 19:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Crit d’alerta del sindicat Unió de Pagesos en l’inici del gruix de la campanya de recollida de préssecs, nectarines i albercocs a les Terres de l’Ebre i Lleida. La campanya és bona o molta bona en qualitat i quantitat «però els preus són molt i molt baixos», admet el responsable de la fruita dolça a la Ribera, Jaume Miquel Aleu.

L’entrada sobtada al mercat de fruita dolça de baixa qualitat i baix preu de diverses regions, especialment d’Andalusia, i les fluctuacions en el consum  han afavorit una caiguda de preus, sovint per sota del preu de cost. Aleu posa un exemple revelador de la preocupació expressada pel sindicat. «A data 1 de juny de 2016, es collia i comercialitzava préssec del calibre 45, avui no s’estan collint ni els de calibre 45 ni del 40 perquè els números no surten.  Els esforços es concentren en la fruita de calibre gran, que sí que té preu i mercat».

Amb la cirera succeeix un fenomen similar. El 90 per cent dels costos de producció de  preuada fruita dolça són durant la recol·lecció, una feina manual molt entretinguda. «Es cull cirera de calibre gran, i la més petita, en alguns casos, ja s’està deixant a l’arbre».

Carles Vicente, responsable d’organització del sindicat, critica  la gestió d’operadors privats que han comercialitzat, fins i tot a l’exportació, fruita de baixa qualitat «provocant un escenari de baixos preus que ara patim tots». Alerta, a més, de presumptes vendes a pèrdues i del fet que molts fruticultors porten la seva producció sense saber què en rebran. 

Observatori de preus, ja
Per tot plegat el sindicat agrícola reclama al Departament d’Agricultura que posi en marxa d’un cop l’Observatori de Preus Agraris i Agroalimentaris de la Fruita Dolça, organisme que ha de facilitar informació real sobre els preus per al sector i que s’hauria d’haver activat el mes de maig,  insisteix el sindicat. L’organisme, assenyala Vicente, podria ser una realitat a mitjans de juny. «Ho esperem, perquè ha de permetre fixar uns preus de referència que el fruticultor, a la vegada, pot exigir al seu comprador. Sense aquesta eina, part dels fruticultors van a cegues».

Unió de Pagesos insisteix a denunciar els estralls que provoca la situació d’oligopoli de la gran distribució, amb pressió dels preus a la baixa, fet que impossibilita la innovació del sector.

Paüls, aparador de la cirera de proximitat

El petit poble de Paüls, al Baix Ebre, és l’aparador aquesta setmana del món de la cirera, fruita dolça que enfila les últimes setmanes de collita.

Paüls celebra una nova edició de la Festa de la Cirera, que ahir a la tarda va obrir les seves portes pels carrers del costerut nucli urbà de la població. La pluja del matí augurava una jornada negativa però a la la tarda no va caure pluja i els actes es van poder desenvolupar amb normalitat. El certamen compta amb uns 60 estands, dels quals 12 són de productors de cirera de la zona. El preu de venda al públic és, de mitjana, de 3 euros el quilo de cirera. Enguany ha estat un any de bona collita i gran qualitat de la cirera de Paüls.

L’alcalde, Enric Adell, destaca que els productors de cirera de Paüls poden vendre la seva producció a botigues i mercats de proximitat, raó per la qual no pateixen de la mateixa manera la caiguda de preus de productors més grans que sí que porten la fruita a majoristes.

La fira obre portes avui, a partir de les 10 hores. Durant tot el dia els visitants podran gaudir de l’exposició ramadera, la demostració de treballs artesanals, tallers, partides d’escacs a l‘aire lliure, etc. A les 18.30 hores serà el torn de la trobada de jotes.

Comentarios
Multimedia Diari