Càritas Diocesana de Tortosa destina més de 2MEUR per ajudar 12.714 persones

Les conseqüències de la crisi econòmica s'enquisten entre les famílies més necessitades

| Actualizado a 22 mayo 2017 17:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les dades macroeconòmiques que auguren una sortida de la crisi no es reflecteixen en el dia a dia d'entitats d'ajuda i cooperació. Com han denunciat des de Càritas Diocesana de Tortosa, la polaritat entre rics i pobres segueix creixent, la qualitat del treball no millora i el nombre de famílies en risc d'exclusió segueix augmentant. Durant el 2014 Càritas Tortosa ha ajudat 12.714 persones cada mes, un total de 3.912 famílies, per a les quals ha destinat 2.031.823 euros. El 83% de l'ajuda ha estat en alimentació, roba o calçat. Des de Càritas han reclamat que s'incideixi en la formació. Un 74,8% de les persones ateses a la diòcesi de Tortosa tenen estudis primaris o inferiors i un 7,5% són analfabetes.

Càritas Diocesana de Tortosa ha recapta durant el 2014 un total de 2.336.853,47 euros. 2.031.823 euros s'han destinat a l'acció d'ajuda i acompanyament de les persones necessitades que ho han requerit a l'entitat. En concret, 87 de cada 100 euros que ha recaptat Càritas Tortosa s'ha destinat a l'ajuda. La resta ha estat per a sous i càrregues socials dels projectes i de l'estructura de l'entitat, així com altres despeses. Aquest any per primer cop, en aquestes xifres s'han comptabilitzat el valor dels donatius en espècies com són, per exemple, els aliments.

En un exercici de transparència i millora de la gestió, les Càritas parroquials, 33 a la Diòcesi de Tortosa, han incorporat el programa de seguiment MIS (Mode d'Intervenció Social), del qual es va fer un desplegament del 94% durant el 2014 i servirà perquè a partir d'ara, es puguin fer comparatives i donar dades exactes de tota l'activitat de l'entitat. Amb l'ajuda de 737 voluntaris, una xifra mantinguda en els darrers anys tot i l'increment de la feina i la demanda d'ajuda, Càritas Tortosa ha donat suport mensual a 3.912 famílies, un total de 12.714 persones.

D'aquestes 10.874 han requerit ajuda alimentària. 819 persones han estat assistides als menjadors socials, 2.731 han rebut roba i calçat dels robers i 6.735 persones han adquirit roba a les botigues socials. També s'ha ajudat en les beques menjador de 144 nens i s'ha assistit 233 persones grans. Càritas Tortosa ha ajudat a 1.849 sense sostre a la Diòcesi i ha intervingut amb centenars de persones en els programes especials, CLARA i Dia a Dia de promoció de la dona, el programa de drogodependències i els d'inserció laboral a través de la botiga de mobles i del taller de cosí.

 

Més formació

Per al secretari de Càritas Diocesana Tortosa, Agustí Adell, les dades de formació de les persones a les quals assisteixen, són un indicatiu que cal més esforç en la formació de les persones per evitar que pateixin risc d'exclusió social. Un 7,5% dels assistits a Tortosa eren analfabets, una xifra molt superior a la mitjana espanyola d'analfabetisme que se situa en l'1,5% de la població. També el 16,6% només saben llegir i escriure, un 2,9% tenen formació infantil, i el 55,3% tenen només formació primària. En canvi, l'1,5% tenen estudis universitaris i superiors.

Adell també ha assenyalat que, mentre les crues dades d'atur es van suavitzant, no millora la qualitat dels llocs de treball que es creen. "El 15% treballadors es trobava en situació d'exclusió el 2014. Això significa que persones que estan treballant probablement no arriben a final de mes, no poden pagar les factures i venen a Càritas a demanar alguna cosa. És molt greu perquè estan treballant. Diem que la solució és el treball però quin treball?", ha qüestionat.

Per la seva banda, el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, ha agraït la tasca dels voluntaris, la tasca dels quals "no és quantificable". "És molt bo per al nostre món que hi hagi persones que facin coses pels demés sense esperar res a canvi. Realment quan en el nostre món hi ha persones que actuen en aquesta generositat, el nostre món és molt millor", ha assegurat. Benavent ha remarcat l'esforç de Càritas Tortosa per oferir un resultats de la seva gestió més transparent.

Comentarios
Multimedia Diari