Cultura estudia una declaració honorífica per a les festes amb bous

La normativa estableix cinc categories, des de festa popular fins a festa patrimonial d´interès nacional

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per catalogar les festes amb bous de les Terres de l’Ebre –i d’altres municipis catalans– un cop finalitzada la redacció de l’inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya, que inclou 15.000 esdeveniments.

Un cop enllestit el catàleg, entre finals d’estiu i principis de tardor, la Direcció General de Cultura Popular valorarà la seva possible declaració honorífica en una de les cinc categories establertes (des de festa popular fins a festa patrimonial d’interès nacional).

Els treballs previs per a l’elaboració del catàleg podrien finalitzar entre juliol i setembre, segons ha explicat el director general de Cultura Popular, Lluís Puig.

A partir d’aquí, i per determinar si les festes amb bous mereixen algun dels cinc nivells de declaració honorífics, el Departament revisarà les memòries tècniques, històriques i etnogràfiques. En funció de criteris com l’antiguitat i el seu contingut, es poden o no declarar. Podrien ser «unes quantes o totes». «Si es veu que totes les festes tenen el mateix nivell, podríem fer una declaració conjunta», ha aclarit.

Sigui com sigui, Puig ha precisat que es tracta de «declaracions honorífiques que demostren l’estima d’un municipi per la festa», des del punt de vista etnogràfic, i que, en cap dels casos, no suposa «rebre diners ni un blindatge legal» per a les festes de bous.

«Les declaracions honorífiques permeten que la festa se segueixi fent però no eximeixen del compliment de la normativa», ha clarificat, tot assegurant que, en aquests, moments «la festa no està en perill».

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha interpretat l’anunci de l’inici d’aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d’abril a Amposta, amb l’assistència d’alguns milers de persones, per reivindicar la continuïtat de les celebracions amb bous.

Comentarios
Multimedia Diari