Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Dos-cents alumnes debaten sobre la Guerra Civil amb el projecte ‘FRONT a les aules’

L’alumnat de quart d’ESO de tres instituts realitza una sessió educativa al cinema amb la pel·lícula ‘El mestre que va prometre el mar’

11 noviembre 2024 17:36 | Actualizado a 11 noviembre 2024 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dos-cents alumnes de Tortosa i Roquetes han participat aquest dilluns al projecte educatiu FRONT a les aules. Es tracta d’una iniciativa educativa vinculada a la Mostra de Cinema FRONT, que enguany s’ha portat a terme a Roquetes, que inclou la projecció d’un film sobre memòria democràtica a l’alumnat dels instituts. L’acció es desenvolupa al mateix cinema i vol propiciar un treball al voltant del cinema d’autor i la memòria democràtica. També es prepara una unitat didàctica específica conjuntament amb el professorat. Per a molts joves ha sigut el primer acostament a la temàtica de la Guerra Civil espanyola.

Així, els alumnes han vist i comentat la pel·lícula El mestre que va prometre el mar i alguns n’han sortit emocionats. És el cas de Roma Prost, alumna de 4t d’ESO de l’Institut de Roquetes: «quan el profe ens va dir que veuríem una pel·lícula de la Guerra Civil, vam pensar, «uf, quin rotllo!» I en canvi he estat totalment enganxada i m’han caigut les llàgrimes perquè ha sigut molt emotiva», explicava. «Parlem poc de la Guerra Civil i crec que se li ha de donar més importància. I a través de la pel·lícula sents més les coses i ho aprens més que als llibres. Ara tinc més ganes de saber sobre el tema». També Cinta Hierro, de quart d’ESO de l’Institut Dertosa, valorava positivament l’experiència: «De fet ja li he preguntat al respecte a ma iaia, que va viure la guerra molt de prop».

Elisenda Trilla, codirectora de FRONT, ha explicat que després d’aquesta sessió amb els instituts de Roquetes, Dertosa i el Temple, en les properes setmanes es portarà a terme a Gandesa, de forma que per FRONT a les aules passaran uns 400 alumnes.

En acabar la pel·lícula els joves han pogut conversar amb el documentalista Sergi Bernal, impulsor del projecte «Desenterrant el silenci», un treball de recerca a través del qual s’ha recuperat la memòria del mestre renovador Antoni Benaiges. Bernal ha aplaudit la iniciativa, ja que els joves s’hi han implicat fent-li una dotzena de preguntes. «Si avui em trobés a Benaiges li donaria les gràcies per tot el que va fer. Realment van enterrar una llavor, no un mort», reflexionava al respecte.

Per la seua banda, Carme Maigí, coordinadora del projecte DEMD-Ebre i «Portes de la memòria» remarcava també la transversalitat d’aquest projecte, que connecta la història amb el cinema o la literatura. Sobre el paper dels joves al voltant de la Guerra Civil considerava que «hem de deixar-los un llegat. La seua energia ha d’esperonar la recerca. Encara hi ha molta informació per rescatar, guardada en un calaix». També el professor Marc March apuntava que als plans d’estudis la Guerra Civil «era l’últim tema i molts professors ni hi arribaven. Ho hem volgut accelerar. També és un tema que els alumnes poden sentir-ho proper o connectar-ho amb una història familiar».

«Els nois estan molt habituats a veure vídeos i sèries per la televisió però no tant en anar al cinema. Creiem també que si se’ls explica i treballen el tema amb el el grup de memòria DEMD-Ebre i els seus professors el resultat és molt positiu», ha clos el codirector de FRONT Oriol Gracià.

Comentarios
Multimedia Diari