Dos plans per millorar el benestar de la gent gran a la Terra Alta

Els plans proposen cobrir necessitats en àmbits com la salut física i emocional, la mobilitat, l’habitatge o la formació tecnològica

07 marzo 2022 05:50 | Actualizado a 07 marzo 2022 10:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Comarcal de la Terra Alta impulsa el Pla comarcal de la Gent Gran i el Pla d’Envelliment Quilòmetre Zero amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels majors de 65 anys.

«Es tracta de dos plans diferents, però que van de bracet. En aquests, creats arran d’anar detectant diferents necessitats en aquest col·lectiu, hi participen el Consell Consultiu de la Gent Gran,  tècniques especialistes, gent de salut i de serveis socials a més de la gent gran que ja participava en altres plans», explica Aida Castro, consellera de Benestar Social del Consell Comarcal.

El Pla Comarcal de la Gent Gran es basa en un treball mitjançant unes determinades actuacions per aconseguir un envelliment actiu i millorar l’atenció a les persones i els mecanismes d’informació i comunicació. 

També hi ha un pes important del treball en xarxa i s’hi inclouen accions de sensibilització i detecció de mancances en diferents àmbits com l’habitatge. La idea d’aquest projecte va sorgir el 2021 arran de les conseqüències derivades la pandèmia i el confinament que van obligar a suspendre activitats, la manca de relacions socials que van fer que augmentés la solitud no volguda, i per l’aturada en la part més assistencial que va provocar un deteriorament físic i cognitiu en moltes persones. 

Una de les activitats que no es van poder celebrar van ser la Festa de la Gent Gran i la seva partida pressupostària es va destinar a altres accions com la commemoració del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans i a altres activitats com tallers de mnemotècnia o de noves tecnologies. A partir d’aquí van començar iniciatives com el programa Estem per tu, que mitjançant l’atenció telefònica busca fer un acompanyament per pal·liar els efectes de la covid i el seu impacte emocional o el programa Mai ets massa gran per fer petites coses, que vol fomentar la cohesió grupal amb activitats com l’estimulació cognitiva, l’exercici físic i de lleure.

D’altra banda, el Pla d’Envelliment Quilòmetre Zero, frenat per la pandèmia, no només implicarà accions a la Terra Alta, sinó a la resta del país. El pla prioritza programes d’atenció a la gent gran per fomentar l’autonomia personal, l’envelliment actiu, l’entorn familiar i comunitari, la participació i l’apoderament de la gent gran i la lluita contra la soledat no desitjada, tot buscant la millora de la seguretat viària, la mobilitat, els serveis socials, la inclusió i el respecte per crear línies de treball. Segons la consellera, «actualment s’estan planificant altres activitats sorgides d’una consulta participativa en què hi va haver propostes com exercicis de salut física i emocional, noves tecnologies o accions per donar valor a les persones». Castro destaca la rellevància dels plans indicant que «és molt important cuidar a la gent gran. L’envelliment actiu no és només el que representa fer estes activitats, mantenir-les té molts beneficis. Apostem per la gent gran».

Acte de presentació

Ambdós plans es van presentar aquesta passada setmana a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre amb la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va celebrar la creació d’aquests plans tot indicant que «és molt important que puguem tenir aquesta idea d’envelliment actiu, present, i perquè sigui completa necessitem pobles i ciutats vius arreu del país. La gent és un dels actius de la Terra Alta, no només per preservar la memòria col·lectiva de la comarca, també per garantir drets i per tenir, en totes les etapes de la vida, dignitat i oportunitats».

Comentarios
Multimedia Diari