El bon estat de les badies, clau per a la producció de musclos i ostres del delta de l’Ebre

Arrenca la campanya del musclo, en la que es preveu una producció de 3,5 milions de quilos, dels quals un deu per cent es comercialitza sota la marca de qualitat ‘Marisc del Delta’

16 abril 2022 18:00 | Actualizado a 17 abril 2022 15:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els aqüicultors del delta de l’Ebre donen per iniciada la campanya del musclo, amb una forta demanda aquests dies de Setmana Santa. Les pluges i baixes temperatures de les últimes setmanes en van retardar una mica el creixement (l’aigua de les badies es troba a uns 12 graus, 6 per sota de l’habitual en aquesta època), però ja s’han pogut extreure els primers quilos de les batees, en especial per abastir els restaurants de la zona. La Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), preveu enguany una producció «normal» d’uns 3,5 milions de quilos entre les badies dels Alfacs i el Fangar. D’aquests, un deu per cent es comercialitzarà, a partir de la setmana que ve, sota la marca de qualitat de la Federació, ‘Marisc del Delta de l’Ebre’. «L’abundància de pluges ha afavorit el fitoplancton de les badies i ha ajudat a què la qualitat de la producció sigue òptima», comenta al Diari el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.

En el cas dels Alfacs, recentment es va haver de tancar la badia durant un mes i mig per la presència d’una alga tòxica a l’aigua. «Una situació que no és excepcional però que feia uns cinc o sis anys que no passava, i que en tot cas no ha afectat a la campanya del musclo que tot just ara s’inicia», remarca Bonet. «Tampoc a l’ostra, ja que les analítiques van demostrar que no l’afectava i es va permetre una obertura parcial», afegeix. En el cas de les ostres, el Delta produeix uns 500.000 quilos anuals (el que suposa uns 5 milions d’unitats).

I és que un factor clau per a la qualitat dels musclos i ostres del Delta és el bon estat ambiental de les dues badies. En aquest sentit, si bé els recents trencaments del Trabucador no han afectat la producció de musclos als Alfacs, ans al contrari, una desaparició de la barra sí que resultaria catastròfica, segons remarquen des del sector.

A l’altre extrem del Delta, al Fangar el problema és el progressiu tancament de la bocana de la badia, per l’acumulació de sorres i l’expansió de la península.

En aquest sentit, el sector aqüícola veu amb molt bons ulls el projecte presentat pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, per fer un dragatge d’aquesta zona. «Al Delta el que necessitem és deixar de parlar i que s’hi actue ja, d’una vegada», comenta el gerent de Fepromodel.

El sector, format per un total de 58 concessionaris de les batees clavades a la sorra de les badies (90 als Alfacs i 74 al Fangar), té cada cop més en el turisme una font d’ingressos complementària. Actualment hi ha tres explotacions als Alfacs i una al Fangar que ofereixen recorreguts i degustacions de marisc a sobre de les batees. Si fins ara les concessions es donaven any a any, a partir del 2023 es preveu que siguin per cinc anys. Se’n permeten un màxim de tres per badia, per no massificar l’oferta i la presència de turistes.

«La nostra oferta és única i exclusiva, perquè som les úniques explotacions fixes (no flotants) de tot l’Estat», remarquen des de Fepromodel.

En aquest sentit, a més, diverses empreses del sector i la mateixa Federació, comercialitzen la seua producció sota la marca de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

Presència a Seafood

Fepormodel serà present a la fira Seafood, que se celebra a Barcelona entre el 26 i el 28 d’abril, a l’estand de la Generalitat. Així, faran una presentació i ponència sobre els mol·luscos que es produeixen al delta de l’Ebre en el marc de la Reserva de la Biosfera, amb la participació també de representants del Departament d’Acció Climàtica.

Comentarios
Multimedia Diari