El CAT restableix completament el subministrament als consorciats

Des del CSIC realitzaran una investigació per aclarir les causes de l’avaria de dissabte al matí a l’Ametlla de Mar

| Actualizado a 13 diciembre 2021 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci d’Aigües de Catalunya (CAT) va treballar durant el cap de setmana amb tots els recursos disponibles per reparar l’avaria de dissabte poc abans de les vuit del matí a l’Ametlla de Mar. Finalment, després d’una feina de trenta hores va ser reparada i el subministrament d’aigua als consorciats va poder restablir-se amb normalitat cap al migdia d’ahir, diumenge.

Segons han informat des del CAT, el tram afectat té 6 metres de longitud i 160 mm de diàmetre i les causes encara es desconeixen, motiu pel qual s’iniciarà una investigació per aclarir els fets i en un futur poder treballar més des de la prevenció. La pròxima setmana, experts del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ens que ja havia treballat al costat del CAT per altres qüestions relacionades amb l’estat de la canonada, estudiaran l’incident per analitzar-ne les causes. De moment, els primers indicis apunten a un problema de corrosió d’origen extern per clorurs, com en el cas de l’Ampolla, el 3 de gener de 2020.

La canonada afectada va ser substituïda i ahir cap al migdia es va començar a restablir el servei progressivament a tots els consorciats als quals dona servei, una seixantena d’ajuntaments i 25 indústries.

Pel que fa a la intervenció en l’incident, tant des del consorci com des del consistori, es mostren satisfets per la rapidesa i pel fet d’haver pogut restablir aviat el subministrament. Jordi Gaseni, alcalde de l’Ametlla de Mar valora positivament la reacció a l’hora de resoldre el problema. «Ha estat una resposta ràpida i eficaç», diu Gaseni, que explica que, per sort, els danys al municipi no han estat greus, «com a afectació més rellevant, hi ha hagut danys en algunes propietats. També voldria dir que a causa del col·lapse, la sortida de tot aquest volum d’aigua ha fet cap a la cala de Bon Caponet, on hi ha hagut una sostracció important de sorres. Potser també hi ha alguna via afectada però no de forma greu».

Joan Alginet, president del CAT, lamenta els fets ocorreguts i destaca la ràpida acció en una emergència com aquesta. «No és el que el consorci voldria, però també estem exposats a aquestes circumstàncies. Per sort no hem de lamentar cap classe de dany considerable, però sí que vam poder visitar els quatre veïns afectats i evidentment les afectacions que s’han produït en aquelles parcel·les seran resoltes i solucionades. Ens posem a la disposició dels veïns i de l’ajuntament per poder resoldre esta situació com més aviat millor».

Mesures de prevenció

Josep-Xavier Pujol, director Gerent del CAT afirma que es continuarà treballant perquè les mesures aplicades puguin arribar a ser més preventives que no pas correctives i per evitar en la mesura del possible situacions inesperades com la viscuda actualment. En aquest sentit, Pujol ha explicat que des del CAT s’ha iniciat un projecte per instal·lar cable de fibra òptica a la canonada principal. D’aquesta manera es vol fer un major seguiment del seu estat per controlar tots aquells punts que puguin arribar a tenir qualsevol afectació i aplicar mesures per evitar una reparació o substitució total de les canonades. Respecte a aquestes millores, tal com indica Pujol, la seva execució és complexa i això dificultaria la seva ràpida implementació.

Comentarios
Multimedia Diari