Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El delegat del Govern reclama consens als partits pel Fons Nuclear

El PSC considera imprescindible l’ampliació a 60 milions d’euros anuals i es mostra obert a la negociació amb tots els grups

| Actualizado a 25 noviembre 2022 23:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Davant la situació de desencontre entre els partits polítics pel que fa a l’ampliació del Fons de Transició Nuclear, creat per finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha demanat consens: «necessitem, i així ho demano i, fins i tot, m’atreveixo a dir que ho exigeixo, com a màxim representant del Govern a l’Ebre, un ampli acord dels grups parlamentaris, perquè el Fons de Transició Nuclear és una qüestió estratègica».

El delegat del Govern considera de «vital importància» que els grups polítics del Parlament de Catalunya «seguin en una taula per posar-se d’acord amb què és el millor per a aquests municipis de cinc comarques; tres, de les Terres de l’Ebre». «No ens perdonarem mai, si no trobem aquest acord amb immediatesa, haver renunciat a inversions milionàries i a la creació de centenars de llocs de treball, que ara tenim damunt la taula i a punt de concreció, per picabaralles entre partits; les Terres de l’Ebre només continuarem avançant si som capaços d’arribar a acords», remarca.

El PSC, que va presentar la proposició de llei per ampliar el Fons del 20 al 50 per cent de l’impost recaptat per la Generalitat (de 24 a 60 milions d’euros anuals)i del radi d’aplicació de 20 a 30 quilòmetres respecte a les centrals, denuncia l’actitud d’ERC. «Amb mentides i acusacions contra el PSC pretenen torpedinar el blindatge per llei que 60 milions d’euros anuals serveixin per al desenvolupament de les Terres de l’Ebre».

Els socialistes també denuncien que ERC intenta retardar l’aplicació del Fons fins a l’any que ve, portant la proposició de llei al Consell de Garanties Estatutàries, perquè no entri en vigor fins al 2024. «Esperem que ERC rectifiqui i en la tramitació de la llei s’hi avingui amb la resta de forces polítiques del territori. Estem oberts a qualsevol fórmula que signifiqui una distribució equitativa d’aquests recursos, però no a renunciar al 50% d’aquests, ni a què l’àmbit d’actuació sigui menor del proposat per tal que l’impacte sobre el territori sigui més gran», afirma el diputat Joaquim Paladella.

Els republicans, per la seua banda, han fet arribar formalment una proposta de principis d’acord sobre el Fons de Transició Nuclear als diferents grups i presidències de consells comarcals afectats. «El document pretén ser un punt de consens i de trobada entre les diferents opinions i interessos que s’han manifestat al territori», afirma la diputada Maria Jesús Viña. Els republicans donen suport a l’ampliació al 50 per cent, i proposen un radi de 25 quilòmetres. Amb tot, consideren que els municipis prioritaris en les inversions «han ser aquells que formen part de la Zona I del Pla PENTA, amb un rol destacat dels municipis d’Ascó i Vandellòs en els òrgans de governança del Fons».

Per la seua banda, el diputat d’En Comú Podem Jordi Jordan ha apuntat la necessitat d’arribar a un consens real i no vincular-ho als pressupostos de la Generalitat, «ja que no hi ha la certesa de la seua aprovació».

ERC fa una proposta d’acord que situa el radi d’aplicació en 25 km respecte a les centrals
Comentarios
Multimedia Diari