El Delta posa fre a la massificació i les pernoctacions il·legals a les platges

Ajuntaments i Generalitat valoren positivament els controls d’accessos, aparcaments i campanyes d’aquest estiu

| Actualizado a 19 octubre 2021 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Parc Natural i els municipis del delta de l’Ebre fan un balanç positiu de les mesures dutes a terme aquest estiu per evitar les massificacions i pernoctacions incontrolades en aquest espai natural protegit. Després que la passada Setmana Santa el delta de l’Ebre patís una afluència massiva i descontrolada de visitants, des de la Generalitat es va impulsar un pla de xoc que va incloure la regulació dels accessos a la barra del Trabucador, l’habilitació d’aparcaments, l’ordenació d’usos de les platges i campanyes de sensibilització amb agents cívics, entre d’altres mesures. 

En el cas del Trabucador, la prova pilot de pagament per poder accedir i estacionar els vehicles es va dur a terme els mesos de juliol i agost. En aquest període hi van accedir un total de 24.510 vehicles, segons dades de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Al mes de juliol, es van registrar una mitjana de 310 vehicles al dia, mentre que la mitjana d’entrades al mes d’agost va pujar a 550. La majoria d’usuaris d’aquests vehicles procedien de Catalunya, seguits del País Valencià, l’Aragó i Madrid, mentre que un de cada quatre vehicles corresponia a usuaris estrangers.

La regulació va suposar l’ampliació i incorporació de serveis al Trabucador, com ara l’atenció turística de les 9 a les 19 h, el servei de farmaciola, la neteja manual de l’espai cada dos dies, WC químics, el servei de vigilància nocturna, el servei de policia i el servei d’atenció cívica. De la mateixa manera, es van habilitar aparcaments per a bicicletes, autocaravanes i motos; una pàgina web per gestionar les reserves en línia i informar sobre la regulació de l’espai, un sistema de barreres intel·ligents amb reconeixement de matrícula per controlar l’entrada i sortida de vehicles, i internet satèl·lit per a les casetes d’informació i socorrisme. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, valora  que s’ha complert l’objectiu de «preservar i conservar l’entorn natural del Trabucador i millorar l’experiència dels visitants». En aquest sentit, preveu que els controls d’accés es mantinguin, «millorant allò que sigue millorable». 

Per la seva banda, el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal,  destaca  també els resultats de la prova pilot i la coordinació entre les diferents administracions implicades (a més del Parc i l’Ajuntament, Costes de l’Estat i Costes de la Generalitat), en una mesura que pretén preservar els valors naturals de la zona. 

A banda del Trabucador, també s’han ordenat altres aparcaments en platges al llarg dels dos hemideltes. A Sant Jaume d’Enveja, les platges del Migjorn i el Serrallo s’han marcat amb pals i cordes per protegir la vegetació natural, i l’Ajuntament va disposar dos agents cívics per reforçar la informació en aquests espais.

A la platja d’Eucaliptus, al terme d’Amposta, es van instal·lar també pals i cordes a banda i banda de tota la pista principal per ordenar el pas de vehicles, l’aparcament i la protecció de les zones amb vegetació natural. A més, l’Ajuntament de la capital del Montsià va reforçar la informació en aquest espai amb quatre agents cívics. En els caps de setmana d’estiu, la mitjana de vehicles estacionats ha estat a l’entorn de 480. 
Al marge esquerre del Delta, a les platges de la Marquesa i Bassa d’Arena l’Ajuntament de Deltebre  també ha habilitat pàrquings per evitar que els vehicles col·lapsin aquests espais.

Per la seva banda, el Departament d’Acció Climàtica ha reforçat la senyalització de les zones on nidifiquen les aus i la vigilància informativa sobre les colònies de cria d’ocells de la punta del Fangar, l’illa de Buda i el Garxal (juny i juliol, caps de setmana), amb una caseta i un informador en cadascun d’aquests punts. 

No repetir les aglomeracions de Setmana Santa

El dissabte 3 d’abril, en plena Setmana Santa, es van comptabilitzar 539 vehicles acampats que pernoctaven dins de l’espai natural en zones on no és permesa l’acampada. El dissabte 14 d’agost, personal tècnic del Parc Natural va fer un nou cens nocturn amb el resultat de 52 vehicles acampats.

La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat enguany problemes de massificació en general a tots els parcs naturals catalans. L’increment de visites ha estat causat, d’una banda, per la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destinacions; i, de l’altra, per l’arribada de nous perfils menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.

A començaments d’estiu, durant dos caps de setmana es va realitzar una campanya d’informació i sensibilització per explicar als visitants l’ordenació de l’ús públic al Parc Natural del Delta de l’Ebre, i també se’ls informava que no és permès pernoctar ni acampar en zones del Parc. Aquesta campanya es va dur a terme coordinadament amb Agents Rurals, Mossos, Guàrdia Civil i les policies locals dels ajuntaments de l’Ampolla, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja i Deltebre.
 

Comentarios
Multimedia Diari