El deute de l'Ametlla es redueix a milió d'euros per any

Tot i haver d’assumir encara sentències econòmiques desfavorables de l’anterior mandat, el consistori no augmenta els impostos des del 2015 i treballa per impulsar nous projectes

08 abril 2022 17:00 | Actualizado a 09 abril 2022 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar redueix l’endeutament un milió d’euros per any. El total del deute és de 17,5 milions. Tot i haver d’assumir encara sentències econòmiques desfavorables de l’anterior mandat, el consistori no augmenta els impostos des del 2015 i treballa per impulsar nous projectes per millorar la qualitat de vida dels seus veïns.

L’equip de govern de l’Ametlla de Mar ha celebrat una reunió informativa per a la ciutadania, per abordar la situació del municipi i explicar els projectes en què s’està treballant, en un exercici de transparència.

«Hem de tenir present que cada any es redueix un milió d’euros el deute, però es fa sense augmentar els tributs municipals. Han sigut dos anys de pandèmia i dificultats per a tots els veïns i no hem volgut augmentar els impostos», explica l’alcalde Jordi Gaseni. També l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha decidit no aplicar l’IVA al cànon de l’aigua. Una mesura que es veurà reflectida a la factura i que suposarà un estalvi d’entre un 2% i un 4% per rebut, depenent dels metres cúbics de consum.

L’endeutament de l’Ametlla de Mar ascendeix a 17,5 milions d’euros, fruit de gestions de l’anterior mandat. L’any passat el deute era de 18,6 milions; el 2019, de 19,2 i el 2018, de 20 milions. L’actual govern ha de fer front encara a sentències per accions de fa anys.

«A nivell urbanístic hi ha hagut moltes sentències desfavorables. Ara per exemple hem de pagar 1 milió d’euros per una sentència del Castell de Sant Jordi. Per una sentència d’enllumenat hem pagat 152.000 euros i 700.000 euros per una altra de la gestió de l’aigua a les Tres Cales. Urbanísticament en el passat es van fer molts convenis i actuacions, com la construcció de la piscina coberta, la residència d’avis.... La residència no es comptava com a deute, són 6 milions, i nosaltres sí l’estem assumint. Si no fos per les subvencions, no podríem fer-hi front. Si no tinguessem aquesta herència, els recursos els podríem traslladar al benestar del municipi. Però hem de fer front al passat, a poc a poc», valora el batlle.

Paral·lelament l’Ajuntament està impulsant nous projectes, com la construcció de la Biblioteca Municipal i tres noves pistes de pàdel cobertes a la zona esportiva. A la via pública s’han invertit 240.000 euros en urbanitzar diversos carrers a la gran urbanització de les Tres Cales. També s’està actualment redactant el projecte de construcció de la depuradora de les urbanitzacions del nord-Almadrava i la modificació de l’actual depuradora. Així mateix s’ha modificat per millorar-lo l’emissari submarí. També es retiraran els contenidors soterrats del carrer Cervantes per traslladar-los a un solar de 170 metres quadrats. L’Ajuntament vol incrementar la recollida d’orgànica a restaurants i peixateries per evitar males olors.

Espai Cuina de Mar

L’Ajuntament també vol impulsar un nou centre, del qual ja té l’avantprojecte, anomenat Espai Cuina de Mar, dedicat a la formació gastronòmica amb productes locals. És un espai de Ports de la Generalitat situat davant de la platja de l’Alguer que s’adaptarà per acollir formació tant per a joves com a per a professionals de la restauració. «Volem unir la mar, la cofradia, i la hosteleria i el turisme. Volem que no hi haja cap restaurador del municipi que no sàpiga cuinar un plat típic del municipi. Alhora volem revaloritzar aquells peixos que no tenen tant de valor a la venta, unint el sector de la restauració i de la mar», detalla el batlle.

D’altra banda l’Ajuntament també està treballant en una futura ampliació del polígon industrial. L’empresa Balfegó hi està construint una gran nau i l’empresa Galaxidi (una piscifactoria d’orades) podrà establir-s’hi també per fer-hi la manipulació. L’empresa ja treballa en una ampliació i aquest mateix estiu tindrà la primera collita. «La idea és que el polígon siga un espai de referència del sector alimentari i de la pesca. Hi haurà molts metres quadrats dedicats a la mar i a l’aqüicultura», clou Gaseni.

Millora de l'entrada del municipi i més aparcaments

L'Ajuntament i la Diputació estan treballant en millorar l'entrada del municipi. La Diputació està redactant el projecte d'una nova rotonda i les obres podrien començar a principis del 2023. Actualment hi ha una rotonda provisional, entre l'autopista i la via del tren. També per millorar l'aparcament al centre del municipi, el consistori ha adquirit una nova zona davant la residència d'avis i està treballant en una altra bossa d'aparcaments a prop del càmping Nàutic.

Comentarios
Multimedia Diari