El Govern ofereix avals i un acord comercial per salvar la Cooperativa de l'Aldea

Agricultura posa a disposició de la Cooperativa un acord amb Actel perquè li compri tota la producció d´horta

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de la Generalitat ha ofert un paquet de mesures de suport a la Cooperativa Agrícola de l’Aldea per tal de garantir la seva viabilitat econòmica, en un període clau en el qual la junta rectora ha d’aconseguir la confiança d’un mínim dels 65 per cent dels creditors per tirar endavant el conveni que estableix els terminis de pagament del deute de l’entitat.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, es va reunir dilluns als alts càrrecs del Govern per concretar el paquet de mesures de suport. La primera d’elles i més destacada és la disposició de la gran cooperativa de segon grau lleidatana Actel d’adquirir tota la producció de la cooperativa ebrenca, caracteritzada pels productes d’horta.

El compromís, abunda Pallarès, és fruit de les converses dutes a terme per Agricultura amb la cooperativa. L’acord, si es produeix, aportaria «solvència i credibilitat» a la cooperativa, dos dels aspectes reclamats per la junta rectora en una recent reunió amb la Generalitat.

La presidenta de la Cooperativa, Montse Llosa, ho considera una bona notícia però adverteix que encara hi ha serrells de l’acord per definir. «Ens comprarien tota la producció i ens aportarien liquiditat. Hem fet dos reunions amb ells i aviat en farem una tercera. S’ha de parlar sobre la relació amb els nostres actuals clients o conèixer si els interessa tots els productes agrícoles que produïm».

En segon lloc, Pallarès exposa que la Generalitat ha obert dues línies de suport, una a través del Departament d’Agricultura i la segona mitjançant la direcció general de Cooperativa. Permetrien, a grans trets, que la Generalitat podria avalar fins al 70 per cent del crèdit que pogués sol·licitar la cooperativa per a finançar-se.

Aquest aval, però, només es concediria després d’aprovar el pla de negoci aportat per la cooperativa. «Un pla de negoci que, en aquest cas, s’hauria de basar amb les previsions d’ingressos un cop signat l’acord amb Actel», afegeix Pallarès. A banda de l’aval, i si fructifica el conveni amb la cooperativa de segon grau, l’entitat podria sol·licitar i rebre subvencions, fins i tot europees.

En aquest punt, la junta rectora havia reclamat un ajut directe, entre 500.000 i 600.000 anuals. Pallarès replica que la Generalitat no pot atorgar ajuts directes a una entitat amb dificultats.

La tercera i última mesura de suport proposada pel Govern és l’acompanyament de la Generalitat a la Cooperativa de l’Aldea en les seves negociacions amb Bankia. La junta rectora confia que amb l’obertura de la fase oral del judici en curs per la fallida de la secció de crèdit, l’entitat bancària en la seva condició de responsable subsidiari s’assegui a negociar una sortida pactada al procés, que podria ser milionària.

Llosa ha rebut de manera positiva el paquet de mesures però ha reclamat que es posin per escrit, perquè actuïn com aval en el procés d’adhesió al conveni.

Comentarios
Multimedia Diari