El jutge obliga una família a enderrocar una casa prop del Coll del Moro a Bot

El Tribunal considera que l’edificació està construïda en sòl no urbanitzable, tot i que els afectats no ho veuen així

| Actualizado a 28 agosto 2021 16:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJCat) obliga una família a enderrocar una casa a Bot, prop del Coll del Moro.
El magistrat considera que l’edificació és il·legal segons la normativa urbanística.

Per a la sala, es tracta d’una casa il·legal perquè incompleix la legislació del Pla Territorial Parcial de les Terres de l’Ebre i del POUM de Bot i no es pot demostrar que l’ampliació de la casa fos anterior. El TSJCat assegura que no hi ha el final d’obra signat i que en unes fotografies aèries facilitades per la família no es veu bé l’obra. Amb l’entrada en vigor del Pla Territorial Parcial de les Terres de l’Ebre el 2001, la parcel·la en qüestió «es trobava inclosa al sòl lliure de protecció funcional de boscos i, en conseqüència, gaudia d’un regimen d’especial protecció per plantejament territorial». En relació a les imatges aèries, la sentència manté que «la imatge de 1995 és de baixa qualitat i sols es pot distingir l’ombra d’una paret, per la qual cosa, només amb aquesta imatge no pot afirmar-se que l’edificació que existia coincideix amb l’actual». El document sosté que al certificat presentat pel demandat tampoc «no s’explica ni es dona cap raó de coneixement per part de l’autor del projecte de legalització de la data de construcció de l’edificació». Tampoc es pot comprovar que els materials comprats el 1982 per a la construcció fossin destinats a aquella obra i no a una altra. Per tot plegat s’obliga a l’enderroc.

Mariano Martínez i Maria Juana Acedo són un matrimoni de Premià de Mar que van edificar aquesta casa als terrenys de la família, per passar-hi els estius. «Després de presentar la documentació i sol·licitar la llicència d’obres a l’Ajuntament, vam construir una caseta per passar els estius i els dies que venim aquí. Això va ser l’any 1982», expliquen al Diari. Uns familiars del matrimoni també van fer el mateix. La batalla judicial va començar fa 10 anys, quan van rebre la denúncia del parc eòlic del Coll del Moro, ubicat just a la vora de la caseta. «Fa uns 10 anys es va instal·lar el parc eòlic a 180 metres de la nostra construcció, vam haver de posar doble finestra pel soroll, i va ser llavors quan va començar la batalla de denúncies per aconseguir enderrocar-la», diuen. 

La parella assegura que la casa «és totalment legal, i compta amb tots els permisos». El matrimoni està recollint ara signatures de persones de més de 50 anys que puguen certificar «que aquesta edificació ja existia i no s’ha modificat». Martínez també explica que així mateix disposa d’un certificat de l’Ajuntament de Bot conforme va sol·licitar l’obra i confirmant l’antiguitat de l’edificació. 

«Nosaltres no molestem a ningú, som una familia humil, en aquests 40 anys he cuidat de les terres i de les dels veïns, he netejat la zona de brossa, les aigües residuals les acumulem en un dipòsit i ve una empresa especialitzada a buidar-lo... El que pensem és que volen ampliar el parc eòlic i que nosaltres els molestem», valoren. «Els nostres familiars que es troben en la mateixa situació sí l’acataran i hauran d’assumir una multa de milers d’euros i enderrocar les seues cases».

Comentarios
Multimedia Diari