Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova incorpora tres locomotores històriques

    Amb aquestes, l’equipament suma un total d’una quarantena de vehicles ferroviaris que reivindiquen aquest transport i fan pedagogia

    02 enero 2023 19:55 | Actualizado a 03 enero 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Tres locomotores, una elèctrica i dos de vapor, han arribat recentment al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova procedents des de Lleida. Es tracta de la locomotora de vapor de tipus Garratt, coneguda com ‘La Garrafeta’, una locomotora elèctrica 1003 i una segona Garratt. Totes tres, considerades com a històriques, han estat cedides per la Fundación de los Ferrocarriles Españoles,

    D’una banda, ‘La Garrafeta 282F-0421’ forma part de la darrera sèrie de 10 locomotores de vapor que va encarregar RENFE. En el seu darrer servei va ser la responsable de la tracció del Tren dels Llacs durant els primers anys del seu funcionament fins al 2011, quan es va avariar.

    La segona Garratt és la CA 101, del tipus Garratt Pacífic, que incorpora dos grups motors, cosa que permet unes majors dimensions. Forma part de les 6 úniques locomotores d’aquest tipus que existien a Europa per servei de trens de viatgers. Van ser construïdes per Euskalduna i van entrar en funcionament el 1931 en expressos i correus entre València i Saragossa. Va abandonar el servei a la dècada dels seixanta. Per les seves característiques, es tracta d’una peça estraya i molt buscada arreu d’Europa.

    L’última incorporació és la locomotora elèctrica 1003, fabricada el 1927. Forma part d’una sèrie de 7 màquines que van cobrir les línies de Ripoll a Puigcerdà i de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses. Es va dedicar tant a trens de viatgers com de mercaderies, fins que l’any 1982 que va passar a fer servei de mercaderies i llevaneus. Va estar en funcionament fins al 1987. En aquest cas, també és tracta d’una peça destacada perquè és el model electric més antic que es coserva a Catalunya i de les quatre que hi han, és la única que actualment té la possibilitat d’entrar en funcionament.

    Per al 2023 el Museu preveu una ampliació d’una nau i rehabilitar més locomotores

    Així, el Museu del Ferrocarril es consolida com un referent a Catalunya en el seu camp, tant per la col·lecció de peces, rellevants i variades que arriben ja a la quarantena, com per la capacitat de restauració de material ferroviari. En aquest sentit, la seva tasca ja no es limita exclusivament al material propi, sinó que desenvolupa projectes per a tercers. Jordi Sesplulgas, director del museu, destaca que és un museu viu, «té la finalitat que el patrimoni funcioni. Hi ha museus que tenen els trens estàtics, però la nostra vocació és que la major part dels vehicles vagin. Considerem que han de ser peces que es puguin veure parades i que al mateix temps es puguin fer servir en recorreguts turístics».

    Projectes per al nou any

    El Museu del Ferrocarril enceta aquest 2023 amb projectes que segueixen amb el propòsit de conservar, difondre i reivindicar el transport ferroviari. Així, enguany es continuarà amb els projectes de rehabilitació d’una locomotora de Sant Joan de les Abadesses i de dues més que la Generalitat exhibirà a Martorell.

    També es continuarà treballant per arreglar una màquina que anirà al capdavant del Caspolino i iniciarà els tràmits pertinents per poder fer que aquesta dirigeixi els primers trajectes turístics que connectin la Costa Daurada, l’interior de Tarragona i el Baix Aragó, passant també per la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

    D’altra banda, es preveu l’ampliació de la nau del museu on hi ha el taller de rehabilitació.

    Comentarios
    Multimedia Diari