Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El Parc Natural dels Ports acumula 839 litres de pluja només aquest març i abril

    Els dos primers mesos d’aquest 2022 va ploure molt poc, però després la precipitació ha sigut molt abundant, convertint els Ports en un dels punts més plujosos de tot Catalunya

    30 abril 2022 16:24 | Actualizado a 30 abril 2022 16:26
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Sense haver patit temporals especialment greus i abundants en precipitació com el Glòria del 2020, el Parc Natural dels Ports acumula ja 839 litres de pluja només amb el passat mes de març i abril.

    Els dos primers mesos d’aquest 2022 va ploure molt poc al Parc Natural dels Ports (26,1 mm al gener i 8,5 mm al febrer), però després la pluja va ser extraordinàriament abundant al març (517,8 mm) i també molt destacada ara a l’abril (321,2 mm fins al dia 26).

    Tots dos mesos ha més que doblat la mitjana climàtica. Per tant, aquest 2022 ja acumula 873,6 mm, dels quals 839 mm han caigut aquests últims dos mesos. Els dies més plujosos del que portem d’any van ser concretament el 21 de març (161,4 mm) i el 13 d’abril (160,9 mm).

    Són dades importants i molt positives, però de moment no baten cap rècord històric des que es tenen registres.

    El Servei Meteorològic de Catalunya va instal·lar l’estació del Parc Natural dels Ports el 4 de gener de 2007. Està situada al terme municipal de Roquetes, a 1.055 metres d’altitud. Els registres es tenen des de llavors.

    «Al llarg d’aquests 15 anys la precipitació mitjana anual s’aproxima als 1.100 mm, sent un dels punts més plujosos de Catalunya, només superat per alguns sectors de l’alta muntanya pirinenca i del Ripollès o la Garrotxa», explica Aleix Serra, Cap de l’Equip de Control de Qualitat de Dades, de l’Àrea de Sistemes d’Observació Meteorològica del Meteocat. «Això sí, la pluja mostra una gran variabilitat interanual, típica del clima mediterrani. Sense anar més lluny, el 2019 s’hi van recollir 1.923 mm, però el 2017 només 568 mm».

    El dia més plujós de la sèrie va tenir lloc concretament el 29 de novembre de 2014, amb fins a 336,1 mm. I el mes més plujós va ser el març de 2015, amb 706,4 mm.

    «Per tant, la pluja d’aquests últims mesos ha estat molt important però té alguns precedents», precisa Serra. També cal esmentar per exemple el primer semestre de l’any 2020, amb 1.382 mm de gener a juny, dels quals 1.080 mm van caure de gener a abril, força més que enguany.

    Després d’un mes de gener i febrer amb molts dies seguits de sol i sense caure ni una gota, la primavera va arribar amb fortes pluges a la demarcació, especialment a les Terres de l’Ebre. Un descens en les temperatures va fer que fins i tot el passat 20 d’abril al cim de Caro la precipitació fos en forma de neu.

    Les pluges especialment abundants els últims dies a tot el massís del Port i el Maestrat han fet baixar amb força els barrancs i rius que habitualment estan secs com el de la Galera o Sant Antoni. Tolls i salts encara baixen avui a bon ritme fruit de les pluges de la setmana passada.

    Tot i que els Ports han sigut el punt que més precipitació ha acumulat fins ara, la pluja d’aquest mes de març i abril ha sigut força repartida per tot el territori, enverdint tots els paisatges ebrencs, a excepció naturalment dels arrossars del Delta, que encara necessiten unes setmanes perquè siguen verds.

    Comentarios
    Multimedia Diari