El Parc Natural restringeix el pas a platges del Delta per garantir la cria de les aus

Els tècnics han instal·lat uns 27 quilòmetres de cordes i pals al Garxal, el Fangar, l'Illa de Buda i la Punta de la Banya per delimitar els espais de nidificació, des d'ara i fins al 15 de juliol

19 mayo 2017 15:45 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les platges del Garxal, el Fangar, l’Illa de Buda o la Punta de la Banya són l’espai escollit per diverses espècies d’aus protegides per fer-hi els seus nius al Delta de l’Ebre amb l’arribada de la primavera. Tècnics del Parc Natural del Delta han delimitat amb pals i cordes uns 27 quilòmetres d’aquests espais litorals, per tal de restringir-hi el pas des d’ara i fins el 15 de juliol, quan es concentra el període de cria de la garsa de mar, la gavina corsa, el xatrac menut, el corriol camanegre o la perdiu de mar, entre molts d’altres ocells aquàtics. Es tracta d’aus que nidifiquen al terra, sense cap tipus de protecció, fet que suposa que siguin molt sensibles als destorbs per la presència de persones o gossos a la platja, sobrevols o a pràcticad’esports aquàtics al mar. «La majoria d’ocells que hi fan el niu són gregaris i molt sensibles: nidifiquen en grup per sentir-se més protegits però si tenen un destorb els afecta també a tots i marxen», assegura el director del Parc, Francesc Vidal.

«Des del Parc Natural intentem compatibilitzar els usos d’aquestes platges, que són alhora una zona molt important de nidificació d’ocells marins i límicoles i espais de gran atractiu per als turistes i els practicants d’esports nàutics», remarca Vidal.

En el cas del Garxal, a tocar de la platja de Riumar, en els darrers anys la dinàmica del Delta ha creat unes noves zones de platja, una barra de sorra i una nova llacuna litoral que esdevé un espai idoni per a la nidificaciódurant la primavera i principis de l’estiu, alhora que reuneix unes condicions òptimes per a la pràctica d’esports com el kitesurf.

En general els visitant accepten aquestes restriccions però si no és així, l’administració preveu poder aplicar sancions. El Cos d’Agents Rurals és l’encarregat de fer complir la normativa. I és que des del Parc es remarca la importància d’aquests espais de nidificació, que són molt escassos a Catalunya i Europa.

Reconèixer aus i plantes

El Parc Natural del Delta també ha editat un nou fulletó per tal que els visitants puguin reconèixer les principals espècies presents a la zona. La majoria són aus, un trentena d’espècies d’ocells fàcils d’observar, com els ànecs, el martinet blanc, la polla blava, la gavina corsa o el flamenc. També s’hi detallen els mol·luscos de les platges o les deu plantes més habituals, entre les que hi ha l’àlber, el canyís o el tamariu.

Comentarios
Multimedia Diari