Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El primer tractament contra la mosca negra començarà a principis de febrer

    El conveni amb la Generalitat fins al 2025 n’assegura el finançament, però ara preocupa la població de mosquits

    17 enero 2023 17:27 | Actualizado a 18 enero 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ja ho té tot a punt per a iniciar el primer dels tractaments de la temporada contra la població de mosca negra. Ja s’ha fet la licitació per a aquest 2023 i en pocs dies es portarà a terme l’adjudicació dels treballs. La previsió és la d’efectuar set tractaments, tal i com es va portar a terme durant el 2022.

    Aquest serà el quart exercici consecutiu en què la lluita contra la mosca negra es fa a principi d’any, una actuació que permet combatre amb moltes més garanties la plaga, ja que s’actua sobre la primera generació de larves abans que es converteixen en exemplars adults.

    «La fórmula que s’ha comprovat que funciona contra la mosca negra, després d’anys d’experiència, és combatre-la en acabar de nàixer les larves», explica al Diari el president del COPATE, Xavier Faura. Periòdicament i amb molta freqüència els tècnics del COPATE prenen mostres a la vora del riu i, en el moment que detecten que han començat a nàixer les larves, és quan s’inicia el tractament. «Abans el procés biològic anava abans que l’administratiu, i ara això no passarà. Abans que acabe aquest mes de gener ja tindrem l’empresa adjudicatària de la prestació del servei», detalla Faura.

    Així doncs, segons afirma el president, res més els tècnics tinguen constància que les larves comencen a nàixer s’iniciarà el primer dels tractaments, molt possiblement a inicis de febrer. «L’eficàcia, treballant així, és d’un 95%», precisa Faura. «Fa tres anys que ho fem així i els resultats són clars, tractar a principi d’any és clau», coincideix el director tècnic del COPATE, Raül Escosa, tot apuntant que la setmana que els tècnics portaran a terme nous mostrejos.

    El darrer dels tractaments de l’any passat contra la mosca negra va ser a principis d’agost. L’estiu passat les molèsties de la població de la mosca negra van ser molt minses, així que es preveu que enguany tampoc en genere.

    L’any passat la Generalitat va aprovar una assignació de 3.597.280 euros al COPATE per als tractaments contra el mosquit i la mosca negra per al període 2022-2025. Amb aquesta assignació ha clos una de les reivindicacions històriques del COPATE que demanava a la Generalitat, blindar el finançament de l’organisme amb un conveni plurianual. «Fins ara fèiem els pressupostos a partir d’uns diners que no hi eren i sempre confiant que la Generalitat acabaria aportant la quantitat necessària. Així no podíem seguir. Ara tenim una tranquil·litat absoluta», valora el president.

    Si bé la mosca negra sembla controlada, ara al president li preocupa la població de mosquit. «Per a enguany la situació està controlada, però em preocupa a partir del 2024. Si no hi ha més aportació, no ho podrem complir amb garanties. El producte contra el mosquit és menys agressiu, se n’ha d’aplicar més i cada vegada fa més calor i l’estiu és més llarg».

    Per a Faura, aquest no és un problema menor per a les Terres de l’Ebre: «si fomentem l’ecoturisme hem de procurar que els visitants estiguen confortables. I més enllà d’això, hem de treballar per a la gent del territori, per als pagesos que treballen al camp, que ho puguen fer en condicions», clou el president.

    Comentarios
    Multimedia Diari