Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El retard en el segon tractament contra la mosca negra inquieta els veïns

    L’associació d’afectats per la plaga lamenta que «no es faci una bona gestió» ara que es disposa del pressupost

    24 mayo 2023 18:28 | Actualizado a 25 mayo 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), l’òrgan que gestiona el tractament contra les plagues del mosquit i de la mosca negra a les Terres de l’Ebre, portarà a terme el segon tractament de la temporada contra la mosca negra la setmana que ve. L’Associació d’afectats per la mosca negra ha advertit que aquest endarreriment portarà conseqüències als municipis riberencs. L’any passat a l’abril es va fer ja el segon, i al maig, el tercer.

    Des del COPATE expliquen al Diari que es fan regularment controls de la població de mosca negra, amb mostrejos al riu Ebre per detectar quan fer el següent tractament. La setmana passada es va portar a terme un nou mostreig i la previsió és fer el tractament la setmana que ve. Hi ha hagut unes dificultats administratives en l’adquisició del producte que han endarrerit aquest procés. En total està previst fer un total de sis tractaments.

    Des de l’Associació lamenten que aquest endarreriment tingue lloc quan el COPATE es va garantir l’any passat d’un conveni plurianual amb la Generalitat que blinda en bona mesura el finançament dels tractaments amb biocida contra la mosca negra.

    «Estem a les portes del juny i a primera hora del dia i a darrera ja hi ha presència de mosca negra. Ahir mateix vaig sortir a collir maduixes amb pantaló i màniga llarga i me’n vaig haver de tornar», explica Josep Mestres, portaveu de l’Associació d’Afectats per la mosca negra, qui té una empresa de verdures i hortalisses ecològiques a tocar de l’antiga estació de tren de Benifallet, a la Via Verda. «No ens posem en com han de fer les coses, però l’única raó per la qual existeix aquesta associació és per estar a sobre de l’administració. Quan passa el temps, s’oblida de com de traumàtic que pot ser aquest problema. Si no es fa bé, ho patim moltíssim. No només la gent del territori, sinó també el turisme».

    L’estiu del 2018 i del 2019 van ser molt difícils, amb molta presència de mosca negra i moltes queixes ciutadanes. Iniciar els tractaments a l’hivern va ser clau per frenar-ne la població. Durant tres anys ha funcionat, la presència de mosca negra ha sigut molt minsa, però el retard ara en aquest segon tractament preocupa els veïns.

    «És molt trist que enguany que en principi hi ha el conveni amb la Generalitat i que es disposa dels diners, per algun problema de mala gestió haguem de patir aquest problema un altre cop», valora Mestres.

    El director tècnic del COPATE Raül Escosa explica que sí es continuen fent els tractaments en zones naturals contra la població del mosquit. Ja se n’han fet tres. «No hem tingut una primavera complicada. Són a causa de petites inundacions», detalla. Així en el darrer, fet la setmana passada, es van tractar solament 75 hectàrees, quan altres anys es fan 300. S’ha actuat a Canal Vell, a Bombita o a l’Encanyissada, entre altres espais del Delta de l’Ebre.

    La passada tardor es va informar que el pressupost per combatre la mosca negra a l’Ebre serà enguany de 360.000 euros. La Generalitat va concedir el 2022 una subvenció directa al COPATE de 3,6 milions d’euros per a la prevenció de la mosca negra i el mosquit que permetia consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris per a controlar aquestes plagues. També la Diputació de Tarragona finança una part del tractament contra la mosca negra i el mosquit.

    Comentarios
    Multimedia Diari