Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El sector de l’oli espera recuperar les produccions després de tres anys de sequera

L’oli ha registrat preus de rècord aquesta campanya. En les últimes setmanes la tendència va lleugerament a la baixa però encara no ha repercutit en el que paguen els consumidors

11 mayo 2024 18:22 | Actualizado a 12 mayo 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sector de l’oli d’oliva es troba aquest cap de setmana al poble de Jesús, en la 29 edició de la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre. Un sector que es mostra a l’expectativa pel que fa a la producció de la propera campanya, ja que les pluges d’aquesta primavera han permès una millor floració de l’olivera, després de tres anys d’intensa sequera. Però ha de continuar plovent perquè la producció vagi endavant. També a la principal zona productora de l’Estat, Andalusia, les pluges abundants fan preveure una recuperació de la collita, que contrasta amb la passada campanya de mínims i en la que els preus van ser de rècord.

L’oli encara es troba en preus elevats, tot i que s’ha moderat en les últimes setmanes. Actualment, es paga a uns 9,5 euros el litre d’oli verge extra en origen. Amb tot, la lleugera baixada encara no ha repercutit en el preu que en paguen els consumidors.

A Jesús, cooperatives, productors i almàsseres han debatut sobre el preu de l’oli i com es fixa, amb preus de referència de la Llotja de Tortosa. Segons explica al Diari el president de la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre, José Ramon Vallès, el sector es mostra optimista davant d’aquesta nova etapa.

«Venim de molts anys en què l’oli no estava prou valorat. Ara s’ha viscut una situació extraordinària i a la llarga els preus s’estabilitzaran, però ja no arribaran a ser tan baixos com abans», comenta.

«Sembla que s’ha focalitzat en l’oli, però és tota la cistella de la compra la que s’ha encarit», remarca Vallès. «I cal tenir en compte que l’oli no és un aliment qualsevol, té molts beneficis i per tant, és com una medicina», afegeix.

Núria Brull ocupa un dels estands de la fira, amb els seus olis El Mussol Verd, produïts en camps de secà del Perelló, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla amb agricultura ecològica. El seu oli extra verge ecològic ha estat, de fet, el guanyador absolut del 40è Concurs del Tast d’Olis que s’organitza a Jesús.

Brull, que també és coordinadora del sindicat Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, explica al Diari que la pujada de preus extraordinària ha beneficiat els pagesos, tot i que les produccions eren escasses «i els costos són els que són». «Està bé que puge el preu però ha sigut excessiu i molt ràpid. S’ha de trobar un preu estable que sigue reflex de la feina del pagès i de la qualitat del producte», afirma.

Jesús ha consolidat les noves dates de la fira, que des de la pandèmia va passar de finals de febrer a mitjans de maig. També el nou emplaçament, al voltant del pavelló. Segons detalla l’alcalde de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús, Víctor Ferrando, la fira és possible gràcies a la feina de la quarantena de voluntaris de la població. La nova ubicació ha permès fins a nou espais, des del purament expositiu amb 33 estands i la mostra d’olis de l’Àgora de l’Oli, fins a l’àmplia zona d’exhibicions ramaderes i eqüestres. La fira té actes plenament consolidats, com els concursos de mestres del morter i el lliurament del Concurs al Tast d’Olis, que celebra la 40a edició; o la taula de l’oli de la Llotja de Contractació de Tortosa. També incorpora novetats, com un concurs de menjar baldanes o la demostració de tall de troncs amb destral i motosserra.

Com a cloenda del certamen, aquest vespre hi haurà el sorteig del pes en oli entre els visitants.

Comentarios
Multimedia Diari