Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El tortosí Jordi Bertomeu,
a la caça de pederastes dins l’Església catòlica al Perú

El capellà és un dels principals oficials del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe del Vaticà que gestiona casos d’abusos a Llatinoamèrica

24 agosto 2023 18:42 | Actualizado a 25 agosto 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Xile, Paraguai, Bolívia i ara el Perú. El capellà tortosí Jordi Bertomeu, un dels principals oficials del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe del Vaticà que ha gestionat diverses crisis a Llatinoamèrica relacionades amb abusos sexuals, ha viatjat al Perú després que hagin sortit a la llum noves denúncies d’abusos sexuals dins l’Església catòlica.

El passat mes de maig, Bertomeu va investigar els casos de pederàstia de jesuïtes a Bolívia, segons va informar el Setmanari l’Ebre. Prèviament havia estat també al Paraguai, en una altra missió a la Universitat Catòlica del Paraguai, i ara ha investigat els casos dins del Sodalicio de Vida Cristiana de Lima.

El 2015 es van fer públiques les primeres denúncies contra els responsables del Sodalicio, moltes per abusos físics i psicològics, i també sexuals, segons avança l’agència Colpisa. El Sodalicio de Vida Cristiana és un grup laic de dret pontifici establert al Perú, però que funciona a Xile, Equador, Colòmbia, Costa Rica, Brasil i Estats Units.

El Papa Francesc ha enviat a Lima l’equip especialitzat per investigar els casos, format per Monsenyor Charles Scicluna, arquebisbe de Malta, i el sacerdot tortosí Monsenyor Jordi Bertomeu Fornós. Scicluna és de la més absoluta confiança del pontífex, que actua amb plens poders, per sobre de bisbes i cardenals. Acumula més de 4.000 casos a l’esquena.

Bertomeu va arrencar les investigacions contra casos de pederàstia dins l’Església catòlica el febrer del 2018 a Xile, arran les denúncies contra el sacerdot Fernando Karadima. Allà va interrogar desenes de persones i, després del seu extens informe, Karadima va ser expulsat del sacerdoci pel Papa i la cúpula de l’Església xilena va ser decapitada gairebé íntegrament després de retre comptes a Roma. Arran de la seua actuació, pocs mesos després Bertomeu va ser nomenat Prelat d’Honor pel Papa Francesc.

A Bolívia Bertomeu també va investigar, entre d’altres, els casos de les víctimes d’Alfonso Pedrajas, jesuïta espanyol que va abusar de desenes de xiquets durant dècades al país andí i que va portar un diari personal d’aquests delictes. La trama va ser destapada pel diari El País la passada primavera.

Si bé alguna premsa insisteix en anomenar-lo «L’agent 007 del Papa», Bertomeu prefereix la discreció, en respecte a la seua delicada tasca.

A la seua ciutat natal, Monsenyor Jordi Bertomeu és una persona coneguda i respectada. El 2019 va ser el pregoner de la Setmana Santa de Tortosa, una ciutat que la viu de forma intensa, i pocs mesos després també va ser el portador de l’estendard principal en la processó de la Cinta, patrona de la capital ebrenca.

Bertomeu va nàixer a Tortosa l’any 1968. Després d’estudiar Dret a la UB, va estudiar Teologia al Seminari de Tortosa. És prevere des de 1995 i doctor en Dret Canònic per la Universitat Gregoriana de Roma. El 2012 va ser nomenat oficial de disciplina de la Congregació per la Doctrina de la Fe i és autor de nombroses publicacions. Des del 2002 també ocupa el càrrec de vicari judicial del Bisbat de Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari