Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els ajuts per rehabilitar habitatges buits en zones rurals exclouen 5 dels 12 pobles de la Terra Alta

El Consell Comarcal lamenta que no es tingui en compte la casuística de la comarca que més pateix el despoblament

| Actualizado a 23 junio 2022 18:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cinc dels dotze municipis de la Terra Alta han quedat exclosos del programa de rehabilitació d’habitatges buits per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya. Són els cinc pobles que tenen més de mil habitants: Horta de Sant Joan, Corbera d’Ebre, Gandesa, Batea i el Pinell de Brai. Els municipis de fins a mil habitants s’hi poden acollir, que són els altres set pobles de la comarca, però perquè ho puguin fer els de menys de 3.500 habitants han d’estar inclosos a la llista de «comarques de muntanya» on s’ha exclòs la Terra Alta. Des del Consell Comarcal exigeixen que cap dels pobles de la comarca quedi fora de la convocatòria tenint en compte que és la que més pateix i patirà el despoblament.

La sorpresa ha estat majúscula a la Terra Alta perquè el Consell Comarcal fa mesos de treball amb la secretaria d’Habitatge per trobar solucions a un dels principals entrebancs per al repoblament a la comarca. El passat 15 de juny es publicaven les bases de la convocatòria dels ajuts del programa de rehabilitació d’edificacions residencials buides per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya. Per ser beneficiari, els propietaris o masovers que assumeixin la rehabilitació d’edificacions residencials buides, públiques o privades, han de tenir els habitatges en municipis de fins a 1.000 habitants –com és el cas de set dels municipis de la Terra Alta- o en municipis d’entre 1.000 i 3.500 habitants que estiguin situats en les comarques de muntanya de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Vall d’Aran.

Que la Terra Alta s’hagi exclòs d’aquesta llista perjudica les cinc poblacions més grans de la comarca. El cas més paradigmàtic és el d’Horta de Sant Joan que és un municipi considerat d’alta muntanya i de menys de 3.500 habitants –en té gairebé 1.150-, però no s’hi podrà acollir. «Tenim quatre municipis considerats de muntanya a la comarca, però aquest no hauria de ser el criteri. Haurien de ser de densitat de població, demogràfics i de despoblament -pèrdua i l’envelliment de la població, la renda per càpita o la matriculació escolar, entre d’altres-», ha reivindicat la presidenta Neus Sanromà.

Comentarios
Multimedia Diari