Els artistes ebrencs recorden Manuel Pérez Bonfill

Tortosa ret homenatge al destacat professor i escriptor, mort ara just fa un any

21 junio 2019 14:49 | Actualizado a 21 junio 2019 14:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El carrer Ernest Hemingway de Tortosa va acollir un sentit homenatge al professor i escriptor Manuel Pérez Bonfill (Tortosa, 1926-2018), amb motiu del primer aniversari de la seua mort.

L’acte va ser organitzat pel col·lectiu artístic DiLLUMS d’Art al Forn, amb la col·laboració de les tres universitats amb presència a la ciutat (Universitat Rovira i Virgili, Universitat Nacional d’Educació a Distància i Universitat Oberta de Catalunya),  Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Tortosa. Així, es va celebrar un recital de poesia i relats de l’escriptor acompanyats d’acords de guitarra, amb lectures de  Manel Ollé, Emigdi Subirats, Joan Panisello, Sílvia Panisello, Jesús Maria Tibau i moltes altres personalitats vinculades a la cultura que van recordar i reivindicar la seua figura amb, fins i tot, una cantada de jotes.

Nascut a Tortosa el 1926, Pérez Bonfill era filòleg romànic i va ser professor de llengua i literatura de secundària durant més de 40 anys a l’Institut Joaquín Bau (actual Institut Dertosa). També va participar i col·laborar amb diverses publicacions periodístiques ebrenques, com la revista GEMINIS, La Zuda o el setmanari EbreInformes. Se’l considera, juntament amb Gerard Vergés o Zoraida Burgos, un dels intel·lectuals més destacats del panorama ebrenc. També va ser el fundador de l’Aula de Teatre de l’Institut Joaquín Bau, on va deixar petjada entre professors que han seguit reivindicant la seua figura, i alumnes que l’han recordat per sempre.

Durant l’acte mateix, el professor Manel Ollé va explicar que un dels regals del claustre en jubilar-se Bonfill fou la publicació del seu primer llibre Amb algunes branques d’olivera (El Mèdol, 1991). Li seguirien Fràgils (El Mèdol, 1996), Carrer de només un (Ed. Empúries, 2001) i Abusos del ritual (Pagès Editors, 2009). També va col·laborar amb nombrosos reculls col·lectius, com el darrer Tren de Buit, el 2013, i va obtenir diversos premis literaris.

Amb motiu del seu 90è aniversari, el 2016, van celebrar-se a Tortosa diversos homenatges en el marc de l’Any Manuel Pérez Bonfill, promoguts per una comissió formada ad hoc. L’any 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2016 se’l va anomenar Fill predilecte de la ciutat de Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari