Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Secciones
    Canales
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Els musclaires del Delta fan la primera sembra d’algues en cordes de la Mediterrània

    El sector aqüícola vol introduir nous cultius per diversificar la producció davant
    els efectes del canvi climàtic i l’increment de la temperatura de l’aigua a les badies

    29 marzo 2023 17:18 | Actualizado a 29 marzo 2023 20:25
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Cultivar algues a les muscleres del delta de l’Ebre per diversificar l’activitat aqüícola i adaptar-se als efectes del canvi climàtic. És la iniciativa que impulsa la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel), amb el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat i el suport de l’IRTA.

    Aquest dimecres ha tingut lloc la primera sembra en cordes, en una batea de la badia dels Alfacs. En aquest primer cultiu, se submergiran 150 metres de corda sembrada amb diferents mètodes i mides de plàntules inicials de dues espècies d’algues, la Ulva intestinalisi la Ulva lactuca. El seu màxim interès és al camp de l’alimentació, tot i que també tenen importància en els sectors de la nutricèutica i la cosmètica.

    Segons destaquen els impulsors, es tracta d’una de les primeres experiències de cultiu de macroalgues en cordes, un sistema similar a l’emprat per cultivar musclo o ostra a la mar Mediterrània. «Ara mateix, no hi ha referents d’aquesta forma de plantació en cap altre lloc del món. És per això que aquesta proposta de cultiu és pionera i s’espera que permeti enfortir el sector aqüícola català», segons destacà el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela

    La plantada s’ha fet aprofitant l’experiència d’una prova pilot iniciada la tardor passada, amb què s’ha pogut comprovar quines eren les millors ubicacions a les badies, les densitats de sembra, la mesura de les plàntules i la protecció contra depredadors en les fases inicials.

    S’espera que una primera recol·lecció es pugui dur a terme en dos mesos, cap a començaments de juny, un cop assolida la talla màxima. Es valorarà si les mateixes cordes poden fer més d’una collita o es plantegen sembres successives per treure el màxim rendiment a tot el període de temperatures òptimes, per damunt dels 18º C.

    «Els organismes internacionals com la FAO o la mateixa Comissió Europea estan promovent el desenvolupament d’una aqüicultura basada en la natura, mitjançant espècies de baix nivell tròfic com ara les algues. A Catalunya tenim totes els ingredients per a fer-ho possible», remarcà Tudela.

    Per al gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet, l’objectiu és introduir a l’aqüicultura del Delta una nova espècie de cultiu i diversificar la producció, tenint en compte que els episodis d’altes temperatures a les badies apunten a la reducció de la collita de musclos tradicional.

    «Ara s’estudiaran els costos, els mercats per donar sortida al producte, però en les jornades sobre algues celebrades a la Ràpita es va posar de relleu que el Delta era el lloc ideal per produir aquest tipus d’algues». «És un plantejament a mig termini, però cal destacar que ja comptem amb les concessions, la infraestructura i el coneixement de treball a les badies», afirma Bonet.

    Les dos primeres espècies que es cultivaran són autòctones del Delta. Tot i que és una primera collita i no hi ha referents d’altres produccions a la Mediterrània, s’espera obtenir uns 50 kilos d’alga, que es preveu destinar a alimentació, bàsicament al sector de la restauració. També es valora fer estudis que permetin conèixer amb gran exactitud l’obtenció de substàncies per a la cosmètica o la nutrició.

    «Aquestes algues són molt riques en vitamines i ferro, amb aportacions molt més grans que aliments com els espinacs, les llenties o els pèsols», expliquen Raül González i Jorge Santamaria, de l’empresa AlgaBrava, especialitzada en aquest tipus de cultius marins.

    Comentarios
    Multimedia Diari