Els museus de les Terres de l’Ebre i Alcover, a la Xarxa de Ciències Naturals

Els deu centres que en formen part custodien un fons de 3,8 milions d’exemplars, amb espècimens de paleontologia, botànica o zoologia

| Actualizado a 10 diciembre 2021 06:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Museu de les Terres de l’Ebre, amb seu a Amposta, i el Museu d’Alcover, són dos dels deu equipaments que formen part de la nova Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya. Es tracta d’una de les xarxes temàtiques impulsades per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, atenent al Pla de Museus de Catalunya. Ahir va tenir lloc a Barcelona l’acte de posada en funcionament oficial d’aquesta aliança, on hi ha també el Museu Darder de Banyoles - Espai d’Interpretació de l’Estany, el de Ciències Naturals de Granollers, el Museu d’Arenys de Mar, del Ter, Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, el Museu d’Isona i Conca Dellà, el de Ciències Naturals de Barcelona, i els Museus de l’Institut Botànic de Barcelona.

Entre tots aquests centres custodien un patrimoni de més de 3.800.000 d’exemplars, format per espècimens de geologia, paleontologia, botànica i zoologia, que difonen i comparteixen amb la ciutadania a través d’uns actius programes d’activitat educativa i cultural.

Els museus de la xarxa, a més, es distingeixen per la realització d’una intensa tasca de recerca que ha donat lloc a la creació d’un coneixement de rellevància internacional.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va destacar la importància de disposar d’una «Xarxa de Museus de Ciències Naturals connectats entre sí, que recorre tot el territori català, de nord a sud i d’est a oest, per acostar l’estudi científic de les disciplines naturals a la gent».

La vertebració en xarxa té per objecte la promoció de polítiques comunes de protecció i difusió del patrimoni natural, així com la formació i la dinamització territorial d’aquest patrimoni. Tot plegat, sota el lideratge del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Així, entre altres iniciatives, ja han produït conjuntament l’exposició itinerant (In)visibles i (O)cultes.

De referència

El Museu de les Terres de l’Ebre és l’equipament de referència al territori. Articula la gestió del patrimoni divers que té un lloc comú en el paisatge que defineix el darrer tram i la desembocadura de l’Ebre, i és per això que custodia col·leccions arqueològiques, etnològiques i també de ciències naturals. El Museu posa en valor l’àmplia biodiversitat dels ecosistemes diferenciats que conviuen a l’Ebre -el Delta, els Ports, ...- i teixeix relats en què mostra l’estreta relació entre el medi natural i la cultura humana que s’hi ha desenvolupat. En l’àmbit de les ciències naturals, disposa d’un fons amb més de 20.000 unitats de registre documentades i 135.000 exemplars.

El Museu de les Terres de l’Ebre també forma part d’altres xarxes de museus, en arqueologia o etnologia.

Alcover

Pel que fa al Museu d’Alcover, conserva i divulga una col·lecció paleontològica sorgida arrel de l’explotació de pedra local a partir de 1963. Els fòssils conservats daten del Triàsic de l’Alcover-Mont-ral, fa 238 milions d’anys, quan les muntanyes de Prades no existien i tot ho inundava un mar poc profund. La fossilització de les parts toves de la fauna ha donat lloc a fòssils d’un gran dramatisme on hi destaquen els peixos, però també mol·luscs, crustacis, meduses o eriçons, composant un dels retrats del Triàsic marí més complets de la península ibèrica, que es recrea amb l’exposició ‘Triàsic, explosió de vida’.

Comentarios
Multimedia Diari