Els pagesos de les Terres de l'Ebre perden més del 60% de la collita de mandarina pendent

Els productors temen que la producció restant difícilment tingui sortida comercial i que les assegurances no acabin cobrint la majoria de les pèrdues

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Temas:

La que havia de ser una bona collita de mandarines per als productors de les Terres de l'Ebre, marcada per uns preus acceptables i un bon ritme de recol·lecció, ha acabat arruïnada pel mal temps de les últimes setmanes. El sector citrícola ebrenc i el Departament d'Agricultura calculen que els últims episodis de vent han deshidratat la pell d'entre un 60 i un 70% de la producció que encara es trobava als arbres. Segons el sindicat agrari Unió de Pagesos, molta de la fruita que s'ha salvat no podrà ser comercialitzada i les assegurances podrien acabar no cobrint bona part de les pèrdues. La Generalitat ja ha demanat al Ministeri d'Agricultura que s'activin ajuts per transformar els cítrics en sucs.

 

Plou sobre mullat per als productors de cítrics de les Terres de l'Ebre, especialment, després de les recents notícies sobre les detencions i la investigació judicial al voltant de l'empresa Agrofruit, la principal exportadora catalana, en concurs de creditors. Després de les sotragades patides durant les dues últimes campanyes, el sector confiava enguany a recuperar el terreny perdut amb una collita que es presumia d'entre 130.000 i 140.000 tones de mandarines a les Terres de l'Ebre -així com 80.000 tones de taronja que, en aquest cas, no ha resultat tant afectada-. "Portàvem un ritme bo i ens ha arribat el vent un mes abans", certifica el coordinador d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó.

 

Tot i que els productors ja recollien les mandarines des de fa unes setmanes, els últims episodis de fort vent s'han avançat respecte el que sol ser habitual. Això ha portat a la deshidratació del fruit, que s'ha traduït en l'assecament i escaldament de la pell de la fruita, envellint-la i donant-li un mal aspecte força visible. Així les coses, malgrat que la qualitat interior dels cítrics pugui continuar sent excel·lent, les seves possibilitats de comercialització queden tocades de mort.

 

"Falta veure quin serà l'abast definitiu i com es pot gestionar. És difícil i es posaran en perill moltes explotacions de cítrics. Era una campanya tranquil·la i bona i pot acabar sent una de les campanyes recordades. Si hagués estat el fred, pensaríem que les ha gelat. Però aquest cop pràcticament ningú se n'ha donat fins que hem vist que la pell es deteriorava pel vent que ha assecat ràpidament la fruita", ha explicat Montesó.

 

Per si fos poc, els pagesos podrien acabar renunciant a recollir la resta de la producció per evitar incórrer en pèrdues. La fruita s'haurà de triar a l'arbre, llastant considerablement la rendibilitat. "Hem de veure com s'acaba desenvolupant tot, quins preus hi ha, què passa amb les assegurances, tenint en compte que hi ha gent que està en un mòdul i gent que està en un altre", ha reconegut Montesó, que no s'ha atrevit a quantificar en termes absoluts les pèrdues quantitatives -"milions de quilos"- davant la manca d'aforaments i càlculs rigorosos durant els últims anys per part de la Generalitat.

 

De moment, representants del Departament, dels sindicats agraris i tècnics d'Agroseguro s'han reunit aquest dimarts al matí per valorar l'abast de la situació. S'han començat a efectuar els primers peritatges dels camps que s'avançaran durant els pròxims dies. Des d'Unió de Pagesos, però, reconeixen que molts productors asseguren tradicionalment les seves collites per les conseqüències del fred i els aiguats, però no pel vent. Montesó sosté que es tracta de fenòmens que, en els últims temps no eren previsibles, i que les asseguradores haurien d'adaptar-se a la nova realitat que imposa el canvi climàtic per evitar que els pagesos perdin tots els seus ingressos. "La preocupació és màxima perquè es preveia una collita molt bona", ha admès el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, qui ha aconsellat els productors assegurar les collites. "No tenim teulada", ha emfasitzat.

 

El Departament d'Agricultura ha anunciat mitjançant un comunicat aquest dimarts a la tarda que el director general d'Alimentació, Domènec Vila, ha demanat ja a la Direcció General de Mercats del Ministeri d'Agricultura que activi "mesures de crisi" per a la transformació en sucs de les mandarines. La mesura, concretament, suposaria la retirada de 8.000 tones de mandarines per transformació amb pagament en espècie i que el procés es duria a terme en indústries de Catalunya. Segons recorda la Generalitat, el sector travessa una greu crisi econòmica, amb preus en caiguda des de l'any 2011 -molt pròxims a zero-, una situació agreujada pel veto rus a les exportacions.

Comentarios
Multimedia Diari