Els productors de fruita dolça de l'Ebre preveuen pèrdues mínimes tot i l'ensurt de l'inici de la campanya

El vent i la pluja de fa unes setmanes només han afectat les varietats més primerenques de préssec i albercoc

| Actualizado a 22 mayo 2017 17:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

"La producció a final de campanya serà una mica més baixa que l'any passat però serà molt poqueta cosa", ha assenyalat Jaume Miquel Aleu, coordinador de la fruita dolça d'Unió de Pagesos (UP) a la Ribera d'Ebre. Els danys que va causar el vent fa poques setmanes quedaran només en un ensurt, tot i que frenarà l'augment del 2% de la producció a la demarcació de Tarragona i l'Ebre prevista per l'Associació empresarial de fruita de Catalunya (Afrucat). Només les varietats més primerenques d'albercoc i préssec van quedar afectades mentre que la cirera sí que ha patit una caiguda de la producció, d'un 50%, per la coincidència d'un episodi de pluges i fred amb la floració dels arbres fruiters.

 

Des d'Unió de Pagesos a la Ribera d'Ebre es mostren optimistes amb els resultats de la campanya de fruita dolça d'aquest 2015 després que aquesta comencés amb l'ensurt de les ventades i l'afectació que van patir les varietats més primerenques de préssec i albercoc. Segons Aleu, només la fruita que estava a punt de collir-se en la segona quinzena de maig en va sortir afectada, sobretot perquè va perdre qualitat en el seu aspecte.

 

Les varietats que s'estan collint actualment estan en perfecte estat i no han patit danys. "Ja no hi ha fruita feta malbé", ha assegurat el representant d'Unió de Pagesos. El 2% d'increment de producció del préssec i la nectarina que s'havia previst a la demarcació a l'inici de la campanya per part d'Afrucat pot no assolir-se i quedaria per sota de les 36.000 tones.

 

La cirera, en canvi, sí que està vivint una mala campanya perquè es va veure perjudicada per un episodi de fort vent i baixes temperatures quan els arbres estaven florits. De mitjana, la producció a les Terres de l'Ebre ha estat entre un 50 i un 60% menys que l'any passat i ja des de l'inici de la temporada els preus també han caigut.

 

La campanya de la fruita dolça a les Terres de l'Ebre va començar a l'abril, amb l'aclariment dels arbres fruiters, i s'allarga fins a la tardor amb la collita de la varietat de préssecs més tardans, coneguts com els grocs de Calanda. La Ribera d'Ebre, per exemple, és la comarca catalana on la collita de fruita s'allarga més i on alguns dels temporers que hi troben feina poden allargar l'estada fins ben avançat el mes d'octubre treballant en la campanya de la verema de la Terra Alta i el Priorat.

 

Noves rutes per arribar a Rússia

 

Tot i que es manté el veto rus, els productors de fruita han notat que el producte segueix arribant fins a Rússia. Els enviaments no es fan directament però els distribuïdors continuen comprant al territori sense que els productors coneguin "la ruta" que segueixen per fer arribar la fruita. Això ha afectat el marge de benefici i la pressió per rebaixar el preu ha afectat també els agricultors. Jaume Miquel Aleu ha recordat que l'estat espanyol i els grans països de la Unió Europea són els grans mercats de la fruita dolça ebrenca. El coordinador d'UP ha recordat que Catalunya és excedentària d'aquest producte, com també passa amb el vi o la carn de porc, pel que els agricultors fa anys que han hagut de desplegar estratègies d'exportació.

Comentarios
Multimedia Diari